Sociedad

Experiència FP: passar de la teoria sobre l'esport inclusiu a la pràctica

Estudiants del cicle superior d'ensenyament i animació socioesportiva del Centre d'estudis Jaume Balmes s'enfronten al repte de fer esport amb alumnes d'un centre d'educació especial.

REPORTATGE. Esport inclusiu, de la teoria a la pràctica

REPORTATGE. Esport inclusiu, de la teoria a la pràctica

02:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1670235482967/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cornellà

"El primer dia alguns venien amb por. Ara tenim un parell d'alumnes que s'hi volen dedicar en el futur" explica un dels tutors de l'activitat. Al llarg de cinc setmanes i en el marc d'un programa que han batejat com a "Prenc nota per la diversitat funcional", en el que participen el Centre d'Estudis Jaume Balmes de l'Hospitalet, l'escola d'educació especial Virolai de Cornellà i el servei d'esports d'aquest ajuntament, alumnes de segon curs del cicle superior en ensenyament i animació socioesportiva han organitzat activitats per facilitar la pràctica esportiva a adolescents que tenen capacitats diverses.

En Joel i en Carlos són els dos tutors d'aquest treball de síntesi amb què han volgut posar a prova la teoria que els alumnes del cicle han treballat a les aules. "Volíem oferir als nostres estudiants una vivència real de com oferir activitats físiques a persones amb diversitat funcional", explica en Joel. "És una realitat que abordem a diferents assignatures, cada vegada més, però pensem que és important fer reals les accions i que no es quedin només al paper". El seu company Carlos ho ratifica: "És una de les branques de la nostra professió que més ens agrada i pensàvem que els nostres estudiants ho havien d'experimentar de forma real".

El professor admet que el primer dia, en què van anar a conèixer els joves amb els quals treballarien a l'escola d'educació especial Virolai, molts dels futurs tècnics esportius "estaven preocupats pel que passaria, per com reaccionarien els joves, però ha estat tot un èxit. Fixa't que a aquestes edats tot els fa mandra, però els dimecres, que és el dia que fem l'activitat arriben sempre abans de temps i es queixen quan acaba la sessió que se'ls ha fet curt." Un entusiasme que comparteixen els joves de l'escola d'educació especial Virolai. "el dia d'abans ja estan nerviosos perquè tenen moltes ganes de compartir una activitat lúdica amb joves de la mateixa franja d'edat que ells."

Ainhoa Pereda, una de les educadores de l'escola Virolai subratlla que les activitats que els proposen "són molt dinàmiques" i assequibles d'una manera o altra per als seus alumnes. Alguns dels joves que participen en aquestes sessions d'educació física adaptada ja han demanat fer més esport durant la setmana. "L'altre dia vam fer una dinàmica de bàsquet i una de les nostres alumnes ja ens ha demanat que l'ajudem a trobar un club on pugui jugar de manera regular".

La Sabina és una de les estudiants del Jaume Balmes i explica que un cop coneixes les persones amb qui has de treballar i les seves capacitats "no és tan difícil". "Són les mateixes activitats que faríem amb qualsevol altre grup, però simplifiquem les instruccions, deixem com a molt una o dues normes més senzilles, però els jocs no són tan diferents. Només hem de fer alguna adaptació més específica per algun noi o noia que no poden fer determinats moviments". Mentre parlem un grup d'alumnes juga a encadenar passis de pilota sense que caigui a terra, uns altres fan una mena d'entrenament de rugbi simplificat i un tercer grup juga a pica-paret.

La Sabina confirma la satisfacció dels seus tutors "fer aquesta activitat m'omple i m'alegra molt. Quan ens van detallar el que faríem, em vaig preocupar una mica, perquè empatitzo molt i pensava que m'afectaria. Però la veritat és que m'ho passo molt bé amb ells. És venir aquí i em passo tot el matí somrient". La Sabina diu que l'experiència li ha obert una nova possibilitat de feina futura. Un plantejament que també es fa el seu company Íker "abans d'això ni m'ho havia plantejat" però ara ja ha comentat amb els professors que és un camp "emocionant, que m'ha cridat molt l'atenció". Aquest estudiant de segon curs d'EAS afirma que els alumnes de l'escola Virolai fan i s'expressen "de formes que no t'esperes, però només cal saber-ho i adaptar-se".

Des de l'àrea de gestió d'esports de l'Ajuntament de Cornellà el seu responsable tècnic Abel Rojo considera que aquesta experiència suposa un guany increïble per a tots els implicats. "Els alumnes de l'escola Virolai tenen una activitat específica esportiva i els alumnes del cicle formatiu fan pràctiques" tot i que remarca que al final "l'esport gairebé és el que menys importa". "Al final els alumnes que estan fent el cicle de formació professional, que tenen entre 16 i 17 anys i que estan en una edat complicada, quan veuen una nena amb cadira de rodes que només pot moure la boca, tenen un xoc de realitat i es pregunten quina activitat li puc oferir jo a aquesta persona?". Rojo insisteix que experiències com aquesta sensibilitzen als professionals i als futurs tècnics perquè entenguin que "hi ha moltes realitats diferents de la seva" i per als joves amb capacitats diverses suposa "donar-los un suport perquè pugui fer esport com qualsevol altre ciutadà".

L'ajuntament de Cornellà té en marxa un programa "Ciutadania amb capacitats diferents" que busca facilitar la integració de les persones amb diversitat funcional en l'oferta esportiva de la ciutat. Dins d'aquest programa destaca el "Fica't a l'aigua", un servei que garanteix que els alumnes amb necessitats educatives especials de tots els centres educatius de Cornellà poden fer activitat de piscina amb el seu grup classe. L'ajuntament, prèvia petició de les escoles o de les associacions de famílies contracta un tècnic de suport per tal que acompanyi als alumnes que ho necessitin. També es fan periòdicament jornades extraordinàries d'esport adaptat i acompanyament formatiu i material per a facilitar que les entitats esportives tradicionals incorporin persones amb capacitats diferents a les seves activitats ordinàries.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad