Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad

Polèmica a Sant Pere de Vilamajor per la instal·lació d'una antena de telefonia de 30 metres d'alçada

Una veïna denuncia que està a només 20 metres de casa seva i que Telefònica no té permís d'obres

REPORTATGE. Polèmica per la instal·lació d'una antena de telefonia de 30 metres d'alçada

REPORTATGE. Polèmica per la instal·lació d'una antena de telefonia de 30 metres d'alçada

02:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1670249406900/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El dia 12 d'octubre la Rosa Soriano, una veïna de Sant Pere, va veure com a pocs metres de casa seva hi havia un grup d'operaris amb camions obrint-se pas al bosc que veu des de la seva habitació. Una excavadora va entrar al terreny del costat de casa seva, a Can Derrocada. Primer va començar a fer una rampa d'accés, i la setmana vinent van començar a venir grues. En primera instància, els operaris van assegurar-li que tenien el permís de l'Ajuntament per fer les obres. La Rosa, dies després, va avisar la policia local, que va constatar que el cap d'obra no tenia la llicència per operar.

L'alcaldessa va ordenar aturar les obres i va congelar l'entrega de la llicència per veure si troba una instal·lació alternativa. Els terrenys són privats, i Telefonica va tancar un pacte amb el propietari de manera directa sense passar per l'Ajuntament i va tirar pel dret. El dimecres hi ha una reunió del govern municipal amb tots els implicats per veure què s'hi pot fer. El terreny on s'estava instal·lant l'antena és un dels dos que el POUM contempla per edificar una infraestructura d'aquesta mena. El Pla Urbanístic no es pot canviar en els propers 4 anys, de manera que l'Ajuntament tampoc pot crear un nou espai per a l'antena.

"Tenen molta falta d'ètica, jo ja tinc prous problemes com per a sobre ara haver-me de preocupar perquè em posen una torre a 20 metres de casa. L'Ajuntament diu que són ecologistes, però tot és una pantomima", diu la Rosa.

L'alcaldessa Pamela Isús, d'Esquerra Republicana, admet que s'estan buscant noves ubicacions per a l'antena per tal que no hi hagi veïns afectats. Admet també que es van començar a fer les obres sense llicència, perquè ella mateixa va ordenar que no es concedís fins que s'exploressin totes les oportunitats.

A l'espera d'un informe de l'Ajuntament

La Rosa també explica que, el que demanen a l'Ajuntament, és un informe que fa temps que persegueix. Al document, hi ha d'haver la sol·licitud de Telefònica per instal·lar l'antena, un estudi sobre si pot afectar o no la salut de la veïna i la concessió de la llicència, tot i que ja sap que el consistori no la té.

El Pla d'Ordenació Urbanística del municipi, el POUM, qualifica el terreny on s'estava posant l'antena com a "servei tècnic" i, per tant, està pensat per col·locar-hi un equipament. En aquesta línia, l'advocat de la Rosa diu que "no estem dient que incompleixin la normativa, sinó que volem veure com justifiquen la instal·lació d'aquesta antena".

El dimecres vinent, tant ella com el lletrat tenen programada una reunió amb el consistori en què esperen poder veure l'informe que demanen. Segons l'advocat, hi ha tres escenaris possibles: que el consistori presenti tots els papers, tot i que fins ara no ho ha fet, que encara no tinguin el document o que la informació estigui a mitges i s'hagi d'estudiar. Amb la informació recopilada, podran estudiar les properes accions i, si es dona l'últim cas, és possible que puguin al·legar riscos per la salut, a més de riscos de seguretat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00