Isabel Coixet: "Crec que Antonio Gómez està aquí i ha anat a veure el documental"
Arran del documental 'El sostre groc' d'Isabel Coixet s'investiguen nous abusos a l'Aula de Teatre de Lleida
ENTREVISTA. Coixet: "Crec que Antonio Gómez està aquí i ha anat a veure el documental"
13:16
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1671529680135/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Aquest cap de setmana s'ha estrenat 'El sostre groc', el documental d'Isabel Coixet sobre el cas dels abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida. Nou dones van denunciar un professor, Antonio Gómez, per abusar d'elles entre el 2001 i el 2008, quan eren menors d'edat. El cas el va destapar el 'Diari ARA' i el documental ha rebut una nominació a Millor Pel·lícula Documental als Premis Gaudí i als Premis Goya abans de la seva estrena.
"Hem volgut fer una peça emocionant, però també entretinguda, té estructura de thriller", detalla la directora Isabel Coixet. "M'han escrit moltes adolescents explicant que han viscut moltes coses així, la majoria es preguntaven per què ho han hagut de passar", continua, "elles han pogut denunciar perquè estaven juntes, la gent denuncia quan pot i quan se sent recolzada". "La majoria no es volien posicionar en contra de l'Institut del Teatre", destaca Coixet sobre la falta de testimonis masculins al documental.
El cas està provat, però prescrit. La crítica Mariola Cubells recorda que algunes fonts van situar a Antonio Gómez al Brasil. "Jo crec que ell està aquí i ha anat a veure el documental a alguna de les sales", confessa Coixet, "un parell de fonts m'han dit que està a Tinder". La directora no ho ha volgut sentenciar perquè ella no ho ha vist.
Més proves
La fiscalia ha decidit tornar a investigar els abusos a l'Aula de Teatre de Lleida denunciats per la Paeria arran del documental. Es tracta d'una desena de nous casos que haurien passat durant el curs 2018-2019. La Paeria va demanar que s'investigués 4 responsables més de l'aula municipal, dos homes i dues dones, que haurien comès els abusos o estarien al corrent de la situació i haurien callat. Una d'aquestes quatre persones encara estaria hi estaria treballant.
En el seu moment, la fiscalia va concloure que els primers casos denunciats el 2018 i que haurien tingut lloc entre el 2001 el 2008 eren "rellevants penalment" però que havien prescrit i no podien ser investigats. A diferència d'aquells, aquests nous abusos sexuals denunciats no haurien prescrit.
Millor pel·lícula catalana del 2022?
L’Acadèmia del Cinema Català ha obert les votacions al Premi especial del públic a la millor pel·lícula catalana del 2022. Fins al 16 de gener a les 12 h, els espectadors poden votar el guardó al web premidelpublic.premisgaudi.cat. Amb aquesta iniciativa, els Premis Gaudí es van obrir a la participació popular fa cinc anys per reconèixer el paper protagonista que juga el públic en el cinema. ‘Alcarràs’, ‘Suro’, ‘Nosaltres no ens matarem amb pistoles’, ‘El fred que crema’, ‘Un año, una noche’, ‘Pacifiction’, ‘La maternal’, ‘Mantícora’, ‘Cantando en las azoteas’, ‘Oswald. El falsificador’, ‘El sostre groc’, ‘Tolyatti Adrift’ i ‘Tadeu Jones 3. La taula maragda’ opten en aquesta edició al guardó del públic.