Sociedad

Anar a la universitat als 60 anys: "Trepitjar el campus és una cosa meravellosa"

Aquest curs, 114 persones més grans de 50 anys estan estudiant a la Universitat de Girona a través del programa Josep Torellas

Trini i Doli, alumnes sèniors de la Universitat de Girona

Trini i Doli, alumnes sèniors de la Universitat de Girona

12:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1673964617339/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

"Quan entro al Campus poso el mòbil en mode avió. És un moment per a mi" explica la Trini Escabias, de seixanta anys, que estudia dues assignatures del grau d'Innovació i Seguretat Alimentària a la Universitat de Girona. Va reprendre la seva formació universitària l'any 2019 després de treballar durant quaranta anys a una entitat financera. "Quan et jubiles passes a tenir molt de temps lliure" explica i ella a part d'activitats de manualitats, anglès, "i estones per avorrir-se", també va voler aprofitar la seva jubilació per formar-se en nutrició, que és un àmbit que li interessa "moltíssim".

Els motius de tornar a la universitat són similars als de la Mª Dolors Guix, la Doli, de seixanta-set. Ella va passar de ser mestra -en aquest cas de primària a un centre educatiu de Banyoles- a alumna d'assignatures del Grau d'Història de l'Art. Va començar l'any 2017, després de jubilar-se. "Des de petita que l'art estava a casa meva. El meu pare era membre dels amics de Besalú, una associació que difon la riquesa cultural de l'antic comtat, i després em vaig casar amb un arquitecte" explica.

Totes dues formen part del programa Josep Torrellas de la Universitat de Girona. Un sistema que es va posar en marxa el curs 2005-2006, i que vol donar l'oportunitat d'estudiar a la universitat a persones majors de 50 anys, però sense l'obligació de presentar-se als exàmens ni fer treballs. Tampoc cal una titulació prèvia ni fer totes les assignatures del grau. "Quan ho vaig descobrir vaig pensar que era perfecte" diu la Doli, "per obrir finestres de coneixement". Aquest curs, hi ha 114 alumnes matriculats en aquest programa. La gran majoria (98) estan matriculats a assignatures de la Facultat de Lletres, seguides, en menor mesura, de la Facultat d’Educació i Psicologia, de l’Escola Politècnica o de la Facultat de Turisme.

"Trepitjar l'aula és fantàstic" diu la Doli, "anar a classe és una cosa meravellosa i els joves t'aporten més vitalitat i més energia". També reconeix que les ajuden en aspectes informàtics "que anem més peix". La Trini també reconeix que "és molt enriquidor" la interacció amb els més joves. Assegura que ha pogut seguir el programa amb la base de coneixements que tenia fins ara. "L'assignatura que comencem ara serà més pràctica" explica. La Doli apunta que té "molt bona relació" també amb els professors. "Tenim una associació on organitzem viatges, sortides i conferències i, per tant, tenim una relació molt intensa".

La Doli reconeix que té altres companys sèniors a la seva carrera, mentre que la Trini diu que no. Malgrat això, mirant el futur assegura que "pensa mantenir el fet d'anar a classes" i demana que s'ampliïn les assignatures a les quals poden tenir accés.

Recupera la conversa, aquí:

Trini i Doli, alumnes sèniors de la Universitat de Girona

12:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1673964617339/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad