Directo

HOY POR HOY Sigue en directo el programa especial desde Irún, con Àngels Barceló

Sociedad

Investigadors de la URV creen una xarxa neuronal artificial que prediu mutacions del coronavirus

La metodologia és replicable en futures pandèmies, especialment si les causa la Covid o una nova variant.

Imatge d'un virus / cedida

Tarragona

L'equip investigador de Quimioinformàtica i Nutrició de la URV, liderat pels investigadors Gerard Pujadas i Santi Garcia, ha dissenyat un sistema d’aprenentatge automàtic basat en una xarxa neuronal artificial capaç de predir les mutacions del virus derivades del contacte de la informació genètica amb certs enzims de l’hoste, que són substàncies orgàniques que catalitzen reaccions químiques. Aquest estudi permetria als investigadors avançar-se en el disseny de fàrmacs i fer-los més efectius de cara a l’eliminació del virus, utilitzant les debilitats detectades per dificultar-ne la reproducció. A més, els seus investigadors consideren que, d'haver-ho fet abans, "es podrien haver predit altres variants de la Covid, tot i que l'estudi també serà aplicable a futures pandèmies, ja estiguin relacionades amb la Covid-19 o amb qualsevol altra tipologia de virus".

Un cop analitzada l’evolució del virus tenint en compte les seves mutacions, el doctorand de la URV Bryan Saldivar, va entrenar una xarxa neuronal artificial amb dades de més de 800.000 genomes del virus per tal que aquesta aprengués a predir quines mutacions recurrents es donarien al futur. Aquests sistemes aprenen per si sols i poden modelar-se a sí mateixos per aconseguir un determinat resultat.

El procediment consisteix en utilitzar una part del genoma per crear la xarxa i reservar-ne una part prou àmplia per testejar-la i corregir-ne el funcionament si fos necessari. En aquest cas l’equip va reservar quatre gens, un dels quals conté la informació de la proteïna que permet al virus entrar a les cèl·lules per infectar-les, per tal de focalitzar l’estudi en aquesta direcció.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad