Sociedad

Josep Rosell: "Si es genera energia de forma distribuïda, es necessitaran menys infraestructures grans, com les que causen debat"

El Centre Cultural La Mercè acull una jornada que planteja instal·lar energies renovables als polígons industrials

Josep Rosell, d'OÎCOS Estrategia Ambiental

Josep Rosell, d'OÎCOS Estrategia Ambiental / BAF

Cobrir les façanes de les indústries dels polígons amb plaques solars. És una de les iniciatives que s'ha posat sobre la taula aquest matí al Centre Cultural La Mercè, en una jornada on s'han analitzat com implantar les energies renovables a les zones industrials a les comarques de Girona. Un àmbit, que segons els ponents, encara té molt camp per recórrer, encara és "un gegant adormit".

En el marc de les xerrades s'ha presentat un estudi, encarregat per l'Oficina Comarcal de Transició Energètica -impulsada per Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Gironès- on de cada polígon analitzat s'han mirat els consums i la millor manera de cobrir-ho amb renovables (amb plaques fotovoltaiques, amb eòlica, biomassa, biogàs, entre d'altres). S'han estudiat, de moment, les comarques del Ripollès, el Gironès i el Baix Empordà.

"Els polígons i a tot arreu, ara mateix, per cobrir la demanda elèctrica, el que surt més rendible és l'energia solar fotovoltaica" explica Josep Rosell, d'Oîkos, l'empresa que ha elaborat l'informe. "Per instal·lar-la en coberta és perfecte". Diu que "les plaques solars podrien donar més energia elèctrica que la que es consumeix".

Malgrat això també considera que hi ha altres opcions, per exemple, la biomassa forestal. "Hem vist que als nostres boscos hi ha molt de potencial" explica, "extreure massa de forma sostenible, només amb les restes de neteja, podríem cobrir tota la demanda tèrmica dels tres polígons. Això ja és un número que ens fa veure que s'hauria d'aplicar" conclou.

Especifica, això sí, que "cada empresa i cada coberta és un món" i això ens porta a parlar d'autoconsum compartit i de comunitats energètiques. "És una figura que té molt sentit en polígons". Aquests funcionaments permeten que diferents empreses comparteixin una instal·lació solar, amb consumidors fins a 2.000 metres, fet que tots els polígons ho podrien tenir.

"Si es genera energia de forma distribuïda, es necessitaran menys infraestructures grans, com les que causen debat", reconeix. Malgrat això, afegeix que algunes infraestructures grans, com un parc solar de 5 MW en una zona degradada, sí que serà necessària i que les administracions ja s'ho estan plantejant.

Escolta la conversa sencera, aquí:

Josep Rosell, OICOS

11:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674045417812/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00