Sociedad

La Garrotxa, primera comarca de Catalunya que cobrirà el transport a demanda amb un bus elèctric

TEISA prestarà aquest servei a la Vall d'en Bas, on 6.382 passatgers van utilitzar el servei a demanda l'any passat

Foto oficial de la posada en marxa del servei.

Foto oficial de la posada en marxa del servei. / ACN

Girona

L'empresa banyolina TEISA cobrirà el servei de bus a demanda entre la Vall d'en Bas i Olot amb un bus elèctric. És el primer servei d'aquestes característiques que entra en funcionament a Catalunya i Espanya i es farà amb una unitat de petites dimensions -6 metres de llargada i 22 places- que té una autonomia de 200 kms.

El director gerent de l'empresa, Àlex Gilabert, ha explicat que és un doble repte; prestar un servei en un entorn rural amb un bus elèctric i fer-ho sense tenir una ruta fixa. Per això, ha explicat en una entrevista al programa Aquí Girona de Ràdio Girona, que a part del carregador convencional, n'instal·laran un de ràpid a la cotxera que tenen a Olot per si algun dia tenen necessitat de fer una càrrega al mig del servei. El bus va equipat amb un motor BMW de 135 Kw que pot agafar una velocitat màxima de 70 km/h i superar un pendent del 25%.

El transport a demanda que connecta la Vall d'en Bas amb Olot i l'Hospital comarcal es va posar en marxa el juliol del 2021 i l'any passat va transportar 6.382 passatgers aconseguint estalviar un 68% de les emissions que s'haurien generat havent de cobrir innecessàriament punts sense demanda d'una ruta que pot arribar a ser de 45 quilòmetres, durar 80 minuts i tenir 30 parades. La mitjana va ser de 24 passatgers al dia.

El servei a demanda permet als usuaris reservar seient amb 15 minuts d'antelació amb una trucada o mitjançant una aplicació del telèfon i el bus només s'activa quan hi ha peticions. TEISA ofereix aquest servei al Gironès, Pla de l'Estany, Ripollès i també la Garrotxa, una comarca on, d'aquesta manera, cobreix les necessitats de 3.500 habitants.

El primer bus està disponible a Olot a partir de les 7:20 i a Sant Esteve d'en Bas a les 8:10 i permet tenir parades a Ridaura, La Pinya, El Mallol, Les Preses, Sant Privat d’en Bas, Puigpardines, Joanetes i Hostalets d'en Bas. L'últim servei s'ofereix a les 19.20 h a Olot i a les 20.10 h a Sant Esteve. Està operatiu de dilluns a divendres feiners i també en cap de setmana i festius entre l'1 de juliol i l'11 de setembre.

Alex Gilabert, director-gerent de TEISA

06:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674045508418/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad