El BalcóEl Balcó
Sociedad

La petjada dels bombers de Barcelona als camps nazis

'Bombers en guerra' busca familiars dels deportats i homenatja la feina dels bombers durant la Guerra Civil

Els bombers de Barcelona als camps nazis

Els bombers de Barcelona als camps nazis

13:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674067647927/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Soldats, militars, infermeres, metges, cuineres, voluntàries, però també bombers. El cos, a Barcelona, durant la Guerra Civil, va desenrunar, apagar focs i transportar víctimes i ferits. Però la feina que van fer va quedar una mica invisibilitzada. N'hem parlat en aquesta conversa que es pot recuperar a l'àudio de la notícia amb Marc Ferrer, de 'Bombers en Guerra' i Eugeni Renom.

Bombers desenrunant al Poblesec / Pérez de Rozas

Per això Marc Ferrer, historiador i bomber voluntari de Matadepera, fa més de quinze anys que es dedica a treure a la llum tota la seva història. Després d'entrevistes, moltes hores en arxius i al despatx, ja té centenars de bombers localitzats, que durant la Guerra Civil van treballar a Barcelona.

Bombers de Barcelona davant l'església de Sant Francesc de Paula / (Josep Maria Sagarra / Arxiu Nacional de Catalunya

Alguns d'ells, durant la guerra, també van anar a Madrid a ajudar els bombers de la capital, que estaven exhaustos de feina. Altres, es van posicionar a favor del bàndol insurrecte, i de fet, segons la investigació de Marc Ferrer, dos d'ells van lluitar amb la División Azul.

Bombers catalans a Madrid l'any 38

Quan va acabar la guerra, molts d'aquests bombers es van veure sotmesos a consells de guerra o fins i tot els van afusellar a alguns. Altres, van marxar cap a França, als camps de refugiats on anaven a parar molts republicans espanyols. I d'aquests, alguns d'ells van acabar als camps de concentració nazis. El 3 de febrer, els Bombers de Barcelona faran un homenatge a aquests homes que van morir en aquestes condicions i per això continuen buscant familiars d'aquests bombers.

Un d'ells, un dels que ja han localitzat és l'Eugeni Renom. La seva àvia era germana de l'Eugeni Riera, un d'aquests bombers que va acabar a Mathausen. A 'El Balcó' de SER Catalunya hem parlat amb ell.

Bombers de Barcelona amb un cadàver, l’home segurament va ser assassinat a l’inici de la guerra civil / AD / Família Llavaneras

'El Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Hi participen col·laboradors com Jordi Amat, Llucia Ramis, Clara Blanchar, Francesc-Marc Álvaro o Raquel Tulleuda, que conversen cada dilluns sobre temes de tota mena. Els dilluns també hi ha espai per 'Senzilles i tendres', una secció que explica històries d'amor sorprenents, i per Iago Moreno, que analitza temes d'actualitat relacionats amb les xarxes o les noves tendències.

Els dimarts analitzem les pantalles i el món de la comunicació amb la periodista Mònica Planas o amb Carmen Alcaraz, que barreja l'actualitat amb les seves obsessions culinàries. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana entrevista alguna personalitat destacada. Dimecres és el dia d'Antoni Bassas, que s'asseu a l'estudi de SER Catalunya amb un tema per posar sobre la taula. Però també hi ha espai per als llibres (amb la Susanna Ruiz, que cada setmana en tria un) i per la secció d'Andrea Villoria 'Manual d'instrucció', on coneixem professionals del món judicial o policial. A més a més, l'egiptòloga Irene Cordón ens porta dos mil anys enrere.

Dijous treuen el cap pel Balcó les Parelles de Fet, dues persones que es troben inesperadament (no saben amb qui coincidiran) i que plantegen un tema que les preocupa. La parella varia cada setmana a partir d'una alineació molt potent: Olga Viza, Judit Mascó, Sílvia Soler, David Selvas, Guillem Solé, Ada Parellada, Anna Manso, Queco Novell, Pol Guasch, Manuel Fuentes, Victòria Pagès, Elisenda Roca, David Fernández, David Carabén, Nausicaa Bonnín, Santi Balmes i Judit Culell. També hi ha temps per l'oasi polític del programa o 'Joan i Miquel' (Joan Serra i Miquel Noguer) analitzen les qüestions importants de la setmana.

Divendres hi ha 'Ciència i Connexions', amb Jordi Mir i Salvador Macip, que es troben, un per comentar un tema i relacionar-lo amb el pensament o la filosofia, i l'altre per repassar les novetats científiques. Acabem la setmana amb els 'Plans de finde', una secció desacomplexada on en Joan Bofill, la Laura Estrada, en Joan Tejedor i l'Albert Prat recomanen què fer el cap de setmana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00