Directo

HOY POR HOY Sigue en directo el programa especial desde Irún, con Àngels Barceló

Sociedad

La Generalitat engega un pla de xoc per frenar l'expansió del coipú a les comarques de Girona

L'objectiu és reduir la població de la demarcació un 70% i evitar que s'estengui a altres parts de Catalunya

Un coipú en una gàbia

Un coipú en una gàbia / acn

Girona

El coipú a mig camí entre la rata i el castor és una espècie invasora originària d'Amèrica del Sud. Es van detectar els primers exemplars a Catalunya fa més d'una dècada a l'Alt Empordà i ara ja s'ha estès pel Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany i la Garrotxa. Per això, la Generalitat ha posat en marxa aquest pla, que té per objectiu reduir un 70% la població de coipús i que no s'escampi més enllà de les comarques de Girona. S'estima que ara, n'hi ha uns 2.000 exemplars. De moment potser no és gaire, però com explica la directora territorial d'acció climàtica, Elisabet Sánchez, la seva capacitat de reproducció fa que es vegin obligats a actuar des d'ara mateix.

Aquest any ja se n'ha capturat entre 400 i 500 exemplars, però el que es vol és no anar a l'atzar sinó aplicar un pla per actuar quirúrgicament en llocs i moments clau. Per això s'ha creat una brigada que es dedicarà exclusivament a capturar exemplars. Està formada per 3 persones, en moments puntual poden arribar a operar 4 brigades de manera simultània i actuaran cada dia de l'any.

En paral·lel, la secretària d'Acció Climàtica també diu que la Generalitat treballarà "de manera coordinada" amb consorcis i organitzacions agràries, "perquè es puguin situar les trampes als llocs més adequats possible". I en referència als conreus, Barnadas ja ha avançat que el Departament tindrà mallats (tan elèctrics com no) perquè, si en algun moment es detecta "una comunitat de coipú" en alguna zona agrícola, els pagesos "puguin fer un tancament" dels cultius i impedir "un atac immediat" d'aquesta espècie invasora.

Així ho hem explicat a l'Aquí Girona:

Pla de xoc del coipú a les comarques de Girona

03:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674226695162/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad