Aquí Catalunya
Sociedad | Actualidad

Els joves guanyen un poble i el medi rural un nou relat

El programa Campus Rural ofereix a estudiants de grau o de màster la possibilitat de fer pràctiques a municipis de menys de 5000 habitants

REPORTATGE. L'experiència dels joves que participen del programa Campus Rural

L'èxit del programa Campus Rural, impulsat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i de Repte Demogràfic, ha superat de llarg les expectatives plantejades en un primer moment. En la seva primera edició, les universitats participants van rebre cinc peticions per cada una de les places previstes. A tot l'estat han estat 399 - 43 en el cas de Catalunya - els joves estudiants de grau o de màster que han fet una estada d'entre tres i cinc mesos a empreses o institucions de municipis de menys de 5000 habitants.

Als joves se'ls ofereix un ajut econòmic de 1000 euros mensuals i els ajuntaments que els acullen tenen el compromís de facilitar-los l'accés a un habitatge. La intenció, segons explica el secretari general per al repte demogràfic, Francesc Boya és que els joves tinguin una experiència "d'estada efectiva en els pobles", no que vagin i tornin cada dia perquè "el món rural necessita construir un relat nou i els joves són essencials per això".

Más información

Els joves que "venen de ciutat i que d'alguna manera estan posant un poble a la seva vida", explica Francesc Boya, són els millors ambaixadors de la realitat rural que "fins ara ha tingut un relat molt associat a l'envelliment, a un món poc dinàmic i que volem combatre". "El món rural necessita nous prescriptors, i els joves són essencials per això". Boya explica que al llarg d'aquests mesos -les estades es van fer entre juny i l'octubre- la valoració de tots els implicats ha estat molt positiva.

"Els joves ens diuen literalment, jo ara ja tinc poble, conec a la gent, he estat tres o quatre mesos, però vull tornar. Per nosaltres són molt importants perquè ens ajuden a construir un nou relat i ens ajuden a explicar que el medi rural no és només un espai per passar els caps de setmana sinó que pot donar oportunitats per plantejar un projecte de vida de qualitat".

En Joan Molina va estar estudiant tres mesos a Mora la Nova, "una realitat molt diferent" a la que ell havia viscut fins al moment. Al principi "tenia una mica de por", li va suposar "un repte", però de seguida li va agradar molt la idea de fer una estada de pràctiques a un poble petit de Catalunya. "Hi ha molta comunitat, tothom es coneix", recorda. L'experiència de Joan Molina ha estat tan enriquidora que no dubta a tornar-ho a repetir en un futur: "Aquesta vegada m'agradaria anar als Pirineus".

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona,...