Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad | Actualidad

Tres anys de l'explosió d'IQOXE: "Si es tornés a produir un accident com aquell, hi ha coses que encara no han canviat"

Els periodistes Orensanz i Marrasé publiquen un llibre sobre l'explosió d'IQOXE i la història de la petroquímica tarragonina

REPORTATGE. Tres anys de l'explosió d'IQOXE: "Si es tornés a produir un accident com aquell, hi ha coses que encara no han canviat"

REPORTATGE. Tres anys de l'explosió d'IQOXE: "Si es tornés a produir un accident com aquell, hi ha coses que encara no han canviat"

14:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675328218680/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Reus

El 14 de gener es va complir el tercer aniversari de l'explosió d'IQOXE, la petroquímica tarragonina, on van morir tres persones: dos treballadors i un home que era a casa seva. La mort d'aquest últim va causar incredulitat: l'ona expansiva i la potència de la deflagració va ser tan forta que una planxa d'acer va acabar volant en direcció a Vila-seca i, amb un efecte bumerang, va impactar a un edifici de Torreforta que es troba a tres quilòmetres de la fàbrica, on el veí es trobava mirant la televisió a casa. A més, vuit persones més en van sortir ferides.

Immediatament, el paisatge tarragoní es va revestir de flames espectaculars i un núvol que s'enlairava cap al cel sense saber, en un primer moment, si era tòxic o no. Protecció civil no va començar a piular avisos de confinament fins uns quaranta minuts més tard de l'explosió, els tweets d'aquell dia demostren un gran desconeixement de quins municipis es troben propers a la zona. La policia i els bombers que es dirigien a la zona no sabien a quines substàncies químiques s'exposaven i les autoritats no van aparèixer fins a la nit.

La principal hipòtesi que fonts properes a l'empresa contemplen com a causa de l'explosió és que l'empresa IQOXE hauria portat al límit les línies de producció que estaven en funcionament. Aquestes mateixes fonts, però, ignoren a quina potència treballaven les dues de les cinc línies de producció que estaven en funcionament aquell dia. IQOXE ha encarregat una investigació a l'Institut Químic de Sarrià.

'La gran explosió'

Els periodistes Toni Orensanz i Rafa Marrasé publiquen 'La gran explosió', un llibre que neix com una crònica de l'accident d'IQOXE el 14 de gener de 2020. Els dos periodistes han volgut contextualitzar la petroquímica en un context social i econòmic determinat: El llibre també relata casos de corrupció en la compravenda de terrenys del polígon sud on més tard s'instal·larien les fàbriques, o alguns acords carregats de negligències entre administracions i empreses. Els autors també incideixen en la proximitat dels habitatges amb els polígons, la legislació mediambiental o la manca de dades sobre les emissions.

El llibre fa una crònica fidedigna del dia de l'explosió, la tarda del 14 de gener de 2020, recollint, com si fos una novel·la, les declaracions dels familiars de les víctimes de l'accident. Tanmateix, també parla de la dependència econòmica que el territori té d'aquesta, la indústria petroquímica genera gairebé 50 mil llocs de treball de forma directa o indirecta i representa el 30% del PIB del Camp de Tarragona.

Toni Orensanz i Rafa Marrasé, autors del llibre La gran explosió sobre l&#039;accident d&#039;IQOXE i la història de la petroquímica

Toni Orensanz i Rafa Marrasé, autors del llibre La gran explosió sobre l'accident d'IQOXE i la història de la petroquímica / Ràdio Reus

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00