Sociedad

El futur Museu d'Art Contemporani a Casa Pastors costarà 10 milions d'euros

La intenció és obrir portes el 2026

Interior de la Casa Pastors.

Interior de la Casa Pastors. / ACN

Girona

Després de diversos entrebancs, el futur Museu d'Art Contemporani a Casa Pastors comença a caminar. Les obres de reforma de l'antiga seu de l'Audiència Provincial, la museïtzació i la posada en marxa del futur Museu d'Art Contemporani costaran 9,85 milions d'euros. D'aquests, la Generalitat n'aportarà un màxim d'1,5 milions i la resta d'aportacions sortiran fons propis de l'Ajuntament, la Diputació -per concretar- i també s'ha demanat una subvenció dels Next Generation.

L'objectiu és que el museu obri portes a finals del 2026. De moment, el consistori ha adjudicat la represa de les excavacions arqueològiques, que s'espera que comencin el mes vinent.

D'aquesta intervenció, en dependrà el calendari d'obres però la voluntat és que el museu sigui una realitat d'aquí a tres anys. Es calcula que les excavacions i la rehabilitació costaran uns 6,9 milions i el projecte museogràfic i l'impuls per a l’obertura, 2,9 milions més, comptant-hi les aportacions per als primers tres anys.

Per tirar-ho endavant, la Generalitat ha anunciat una primera inversió de 777.000 euros i en una segona fase s'ha compromès per escrit a invertir-hi 800.000 euros més. Això serà durant el període 2026-2028, quan es preveu que el futur museu ja estigui operatiu.

La resta del finançament està previst que s'aporti amb fons propis de l'Ajuntament i de tercers, com la Diputació –que el concretarà properament- juntament amb d'altres subvencions a les quals optaran. Entre elles, els fons Next Generation.

Avui, representants de l'Ajuntament i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga han visitat l’exposició 'L’aposta per l’art nou. Itineraris de l’avantguarda a Catalunya a través de la col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella' del Museu d'Història. És una mostra d'un dels fons que formaran part del futur Museu d'Art Contemporani.

Un llarg procés

Girona va engegar l'any 2017 el procés per fer realitat aquest nou espai amb l'objectiu d'ubicar-hi les col·leccions d'art modern i contemporani que es conserven al Museu d'Història i que compten amb prop de 7.000 obres entre les quals hi ha la important col·lecció del crític d'art Santos Torroella, que inclou originals de Miró, Picasso, Tàpies o dibuixos de Salvador Dalí.

La reforma de l'edifici s'ha anat allargant i, de fet, ara l'obra està del tot aturada. Això va suposar que l'any passat l'Ajuntament no pogués complir terminis i que hagués de retornar part d'una subvenció rebuda i renunciar a la que encara no havia percebut.

Les excavacions, que s'havien començat a finals del 2019, també es van haver d'aturar poc després perquè calia enderrocar uns murs del pati oest per seguretat. Amb la pandèmia la situació es va allargar i ara l'Ajuntament ha adjudicat els treballs, que tindran un cost de 165.905 euros i un termini d'execució de quatre mesos.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad