Sociedad

Els impulsors del Parc Tramuntana esperen que l'Estat prioritzi soterrar la línia terrestre que evacuarà l'energia del parc eòlic marí

Els promotors estan "molt interessats" en participar en el parc experimental impulsat per la Generalitat

Sergi Ametller, Parc Eòlic Tramuntana.

Sergi Ametller, Parc Eòlic Tramuntana. / R.M.P.

Girona

Els promotors del Parc Tramuntana reclamen a l'Estat que, a l'hora de definir els criteris per al futur parc eòlic marí al golf de Roses (Alt Empordà), prioritzi que la "línia d'evacuació" fins a la subestació elèctrica de Santa Llogaia d'Àlguema, sigui soterrada en tot el traçat.

Sostenen que és l'opció amb menys impacte ambiental, tot i que també és més car que aixecar una línia aèria. Per això, demanen que sigui un "requisit tècnic" perquè, del contrari, seria impossible competir contra propostes que contemplin un traçat aeri.

Un cop aprovats els POEM, els promotors del Tramuntana calculen que a mitjans del 2023 s'establiran els criteris per als projectes comercials, a finals d'any es podria adjudicar però no seria una realitat fins el 2028 o 2030.

Última hora parc eòlic tramuntana

09:52

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678374744006/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'enginyer i membre de l'equip Parc Tramuntana, Sergi Ametller, demana que l'estat no es basi només en criteris econòmics a l'hora de definir aquests concursos sinó que tingui en compte els "socioambientals" per garantir que l'impacte de projectes com el que planteja la seva empresa sigui compatible amb l'economia, el turisme i el pasiatge i, en aquest sentit, defensen que una línia soterrada per evacuar l'energia és la millor solució, tot i que és cinc cops més cara que una línia aèria.

De fet, esperen que sigui la Generalitat qui ho reclami a l'estat. "Si el concurs es fixés només en el preu de l'energia generada i no tingués en compte els aspectes socioambientals, no tindria sentit proposar solucions molt més cares que la competència", ha remarcat.

També seria soterrat el trajecte des dels aerogeneradors fins a una "petita subestació costanera" situada ens uns terrenys de Sant Pere Pescador, molt a prop dels càmpings però amb opcions -asseguren- perquè no tingui impacte visual ni sonor entre els clients d'aquests càmpings.

Parc Tramuntana veu amb bons ulls el pla eòlic experimental que impulsa la Generalitat. Ametller ha dit que estan "molt interessats" en formar part del projecte, ja sigui si es convoca un concurs públic per fer-lo com si, com a empresa amb projecte de comercialització, poden utilitzar-lo per testejar tecnologies.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad