Sociedad | Actualidad

"Vull que m'expliquis la teva història": tortures i agressions a Via Laietana

'Torturades', el nou llibre de l'escriptora Gemma Pasqual, recull el testimoni de 22 dones que van passar per la comissaria entre el 1941 i el 2019

Algunes de les testimonis que recull 'Torturades'

Algunes de les testimonis que recull 'Torturades'

Barcelona

Emocionades, amb llàgrimes als ulls i abraçant-se. Així s'han presentat vuit de les 22 dones testimonis de tortures i agressions a la prefectura de Via Laietana de Barcelona. Elles són les protagonistes del nou llibre de l'escriptora Gemma Pasqual, editat per Comanegra, que recull les seves històries. Els casos van des del 1941 fins al 2019.

"Em van tirar a terra entre dos goril·les. Em van deixar blava. Em van posar la bota al cap, m'insultaven, em cridaven roja de mierda...", ha relatat una de les testimonis, Ruth Gavarró. El que explica al llibre li va passar el 2002, després d'una manifestació pel 12 d'octubre a Barcelona. Tenia 18 anys i venia d'Igualada: "Venia d'un entorn molt bonic. De cop, vaig anar a una manifestació i em vaig trobar amb tot això".

La Teresa Albèrnia, una altra de les dones, ha reconegut no haver estat conscient de les tortures fins fa poc. En el seu cas, va passar fins a tres vegades per Via Laietana. La primera l'any 1981. "Coneixia moltes històries de tortures que acaben amb la mort, no considerava que allò que hagués patit jo ho fos. Maltractament, sí. Pors? Moltíssimes", ha dit. La seva família sencera havia estat represaliada: l'avi exiliat durant la dictadura de Primo de Rivera i el pare en un centre de concentració. Ella i els seus germans van ser "fills de la postguerra".

Precisament, el llibre també inclou una història de germanes: l'Eva i la Blanca. Elles van ser quatre vegades a la comissaria del centre de Barcelona, la primera gairebé dos anys després de la mort de Franco, el febrer de 1977. "Havia estat partidària d'enderrocar aquest edifici, un lloc tòxic", ha dit, tot i que també ha assegurat que, amb el temps, ha canviat d'opinió i vol, com la resta, que es converteixi en un espai memorialístic.

L'autora del llibre, Gemma Pasqual, ha estat dos anys investigant i entrevistant aquestes dones. "Vull dignificar la memòria de totes elles. A Via Laietana, senyores i senyors hi ha hagut morts", ha recordat. També ha explicat que el seu objectiu era trobar més prostitutes, gitanes i persones trans que poguessin donar-li, també, el seu testimoni.

Tortures amb biaix de gènere

L'autora ha insistit que les tortures sobre les dones tenen biaix de gènere, que no es fan de la mateixa manera sobre els homes. "Canvia la forma de fer els interrogatoris, com les parlen, com els posen les mans a sobre... No només és la tortura en si, sinó com es fa", han explicat.

Protesta el 22 d'abril

Al final de la presentació del llibre, Pasqual ha explicat que el pròxim 22 d'abril tenen previst tallar el trànsit a Via Laietana per fer una concentració davant de la prefactura. "Encara ho hem d'organitzar, però hi farem un acte de protesta", ha acabat.

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00