El BalcóEl Balcó
Sociedad

"Ha deixat d'anar a l'escola perquè li fa por anar-hi... no se sent amb forces per continuar els estudis"

La Teresa explica com la seva filla de 17 anys se sent abandonada després de l'agressió sexual que va patir l'estiu passat al Màgic de Badalona

"Ha deixat d'anar a l'escola perquè li fa por anar-hi... no se sent amb forces per continuar els estudis"

"Ha deixat d'anar a l'escola perquè li fa por anar-hi... no se sent amb forces per continuar els estudis"

24:33

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1680114257198/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Des de la porta principal del Màgic, rere un bon grapat de micròfons i moltes càmeres i periodistes, la Teresa ha explicat en primera persona el cas de la seva filla de 17 anys, que va ser agredida sexualment l'estiu passat als lavabos d'aquest centre comercial. Actualment, hi ha 4 investigacions obertes, i 3 de les quals han estat dins els lavabos. Amb la veu tremolosa, però convençuda, ha denunciat que ella, i sobretot la seva filla, s'han sentit abandonades durant tots aquests mesos per part dels cossos policials, les institucions i el mateix Màgic. Ho ha fet rere el Comitè de Mares contra la violència sexual a Badalona, una organització que ara mateix la conforma només la Teresa, però amb la voluntat que altres mares d'altres víctimes s'hi sumin i juntes tinguin més força: "la meva experiència personal és que si callem, no es fa res", ha lamentat, "s'ha de donar un cop a la taula i dir que ja n'hi ha prou, que no esteu soles".

A la filla de la Teresa la van agredir dos joves, tot i que el grup que la va acorralar era de 10. Amenaçada amb una navalla la van tancar en un dels lavabos del centre comercial. Quan un tercer l'anava a agredir, va poder sortir corrents. "Ningú la va ajudar, va ser quan va sortir al carrer que un amic que passava per allà la va agafar, la va apartar i la va tranquil·litzar". Segons denuncia la noia, els vigilants de seguretat no van fer res "van passar d'ella", sentencia la Teresa. Quan va arribar a casa no ho va explicar, van haver de passar uns mesos. Al novembre va ser quan va decidir explicar-ho i, al febrer denunciar-ho.

Ara, la víctima no està bé i ha canviat radicalment la seva vida "ha deixat d'anar a l'escola perquè li fa por anar-hi... no se sent amb forces per continuar els estudis", explica la Teresa, qui també ha destacat com se sent ella com a mare: "és una mescla de sentiments, de ràbia i d'odi". La seva filla està molt malament perquè sent que ningú l'ajuda, que no està rebent suport psicològic: "se sent abandonada". En aquest sentit, la Teresa ha explicat que van anar al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Badalona (CSMIJ), on afirma que només li van donar pastilles per dormir davant els atacs d'ansietat que tenia i després, res: "Al gener la van trucar per telèfon i la van derivar a l'atenció a la víctima de Can Ruti". Allí l'han visitat dues vegades i ara sembla que es vol crear un grup de teràpia amb noies que han passat per la mateixa situació. Sigui com sigui, la Teresa creu que les institucions no han fet res per elles.

Resposta de l'Ajuntament

La regidora de feminismes de l'Ajuntament de Badalona, Aïda Llauradó, ha admès que s'ha de posar sobre la taula què s'ha fet malament. Pel que fa al CSMIJ, la regidora ha explicat que és un servei de la Generalitat, tot i que en el cas de Badalona, és gestionat a través d'una empresa pública local. "Hem de parlar amb la Generalitat, però nosaltres per veure les derivacions que s'han fet i com des de l'Ajuntament podem tenir coneixement sobretot des dels serveis especialitzats", ha afirmat Llauradó, qui creu que "haurien de tenir formació especialitzada en perspectiva de gènere, cosa que no s'ha aconseguit".

Per altra banda, pel que fa a la seguretat del centre comercial, la regidora ha explicat que han demanat que "reforcin la seguretat" i han posat sobre la taula "diferents mesures noves com posar un punt lila", a part d'oferir-los assessorament. En paral·lel, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana ampliaran el patrullatge dins i fora del Màgic. Un patrullatge que ja s'està produint, però que "no és permanent a totes les hores d'obertura del centre comercial".

Facilitar el procés

La Teresa i la seva filla van haver de tocar moltes tecles. Va fer un pelegrinatge dramàtic amb la seva filla. I res, explica, li va servir. Aquest dimecres s'ha estrenat a Tarragona el nou centre Barnahus, un centre que precisament vol evitar que les menors víctimes d'una agressió sexual hagin de repetir una vegada i una altra el que els hi ha passat i trucar a 10 portes diferents. Ester Cabanes, directora de l'Atenció a la Infància i a l'Adolescència, s'ha mostrat molt empàtica amb la família "el patiment que té la noia de tot el que li ha passat és indescriptible".

Amb aquest nou centre el model canviarà i farà que per fi "es compleixi allò que ja existeix legalment". Un model que s'ampliarà fins a tenir 12 centres més arreu de Catalunya, un d'ells, a Badalona.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00