Sociedad

Mor Ole Thorson, un referent en mobilitat i seguretat viària

Aquest enginyer de camins, ex president de l'associació Prevenció d'Accidents de Trànsit, ha mort als 81 anys víctima d'un càncer

Ole Thorson en una imatge d'arxiu

Barcelona

Ole Thorson, enginyer de camins, expert en mobilitat i expresident de l'associació Prevenció d'Accidents de Trànsit ha mort aquest matí als 81 anys, víctima d'un càncer. Segons explica el seu entorn, Thorson ha estat en actiu fins als darrers dies. A més acabava de publicar un nou llibre: 'Movernos. Caminando con seguridad y sostenibilidad'.

Thorson va treballar per la millora de la seguretat viària la reducció de víctimes de sinistres de trànsit, especialment des de l'Associació Prevenció d'Accidents de Trànsit. Va ser un dels fundadors de Catalunya Camina, una entitat creada el 1991 i que vetllava pels drets dels vianants en la mobilitat urbana, quan les ciutats es continuaven pensant per als vehicles privats. Va presidir també la International Pedestrian Federation i va ser cofundador de l’associació per la Promoció del Transport Públic.

Thorson va néixer a Conpenhaguen i allà es va graduar com a enginyer de camins, l’any 1964. Després es va instal·lar a Barcelona i aquí va desenvolupar tota la seva carrera professional. A primers dels anys 70, va fundar l’enginyeria INTRA des de la que ha realitzat nombrosos estudis de mobilitat. Ha assessorat l’ajuntament de Barcelona, la Generalitat i també els governs municipals d’altres ciutats espanyoles, d’Europa i de Sud-Amèrica.

Una veu imprescindible en els debats de mobilitat

En l’àmbit acadèmic, Thorson va ser professor a l’Escola de Camins de la UPC i li va costar deixar les aules. Va aguantar fins que la llei ja no li permetia seguir i va continuar impartint classes a màsters i post graus. No va deixar mai de fer conferències i participar en debats. Era un fixe del Fòrum de Seguretat Viària i era difícil anar a un congrés o unes jornades sobre mobilitat o seguretat viària i que ell no hi fos.

Sempre elegant, amb la seva corbata de llacet, amb el seu somriure trapella i amb el seu català amb accent de Dinamarca es va convertir en una veu imprescindible en els debats de mobilitat urbana. Les seves intervencions en públic eren pausades i entre les seves propostes sempre n’hi havia alguna de provocadora. Amb els anys, si havia de renyar les administracions perquè no anaven suficientment ràpid en tirar endavant els projectes o no se n’adonaven de la importància d'algunes actuacions, ho feia.

Entrevista a Ole Thorson a 'El Balcó' 23/01/2004

Entrevista a Ole Thorson a 'El Balcó' 23/01/2004

04:04

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1680261191804/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mostres de condol

El Col·legi de l’Enginyeria de Camins de Catalunya ha assegurat que era un home compromès amb el foment de la mobilitat sostenible i segura amb especial cura pels drets dels vianants i que era una persona molt estimada pel col·lectiu.

L’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit ha dit a xarxes socials que Ole Thorson deixa una petjada inesborrable i destaca que era un activista de la mobilitat incansable i amb un gran esperit mediador que mostrava a través del seu somriure.

L’enginyeria INTRA també ha destacat el seu somriure “càlid” i la seva actitud incansable.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00