Llapis de memòriaLlapis de memòria
Ocio y cultura

Enric Calpena: "El Barça va sobreviure a la Guerra Civil gràcies a herois oblidats"

Va ser el primer presentador del Telenotícies de TV3

Avui hem connectat les cançons del Llapis de Memòria del periodista, historiador i escriptor Enric Calpena, que acaba de publicar el llibre "En guerra", en el qual relata com la institució del Futbol Club Barcelona va aconseguir sobreviure a la Guerra Civil Espanyola gràcies a herois desconeguts com Rossend Calvet –secretari del club- i Àngel Mur.

La primera cançó que hem escoltat és New Has A Kind Of Mistery de l'òpera Nixon In China del compositor John Adams; "va ser la primera òpera que em va trencar els esquemes. És una òpera minimalista, que vaig veure a Edimburg l'estiu de 1987, i que parla de geopolítica i de com impacten les notícies en el nostre món". A continuació, ha sonat Comiendo Pollo de Jaume Sisa, el músic predilecte de l'Enric durant la seva adolescència; "Sisa em va tornar boig quan era un xaval. Intentava anar a tots els seus concerts i al·lucinava amb les seves lletres surrealistes que connectaven directament amb el meu bulb raquidi".

Bella Figlia Dell'Amore de l'òpera Rigoletto de Giussepe Verdi és la següent cançó que hem trobat al Llapis de Memòria de l'Enric Calpena; "associo aquesta òpera a la meva dona perquè, a part que sempre m'ha agradat, la primera vegada que vam sortir, l'any 1988, vam anar a veure Rigoletto al Teatre Grec". Tot seguit, hem escoltat Que Reste-t-il De Nous Amours de Charles Trenet versionada per Tatiana Eva-Marie & Avalon Jazz Band; "les versions modernes dels temes de Charles Trenet són molt millors que els originals, i encara em continuen transportant a una França que pels catalans dels anys seixanta i setanta era un paradigma de llibertat en tots els sentits".

I encara hem tingut temps d'escoltar tres cançons més del Llapis de Memòria de l'Enric Calpena: Vo Solcando El Mar Crudele de Leonardo Vinci -"Leonardo Vinci va ser un compositor barroc que va ser oblidat amb els anys tot i crear òperes com aquesta que és una bogeria magnífica"-, Me'n Vaig a Peu de Joan Manel Serrat -"una cançó que vaig descobrir estiuejant a Menorca i des d'aleshores sempre m'ha acompanyat"- i, per acabar, ha sonat Carolina In My Mind de James Taylor -"James Taylor no és dels meus músics favorits, però aquesta cançó sempre m'ha agradat"-.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00