Sociedad

Els experts insten a actuar ja per fer front a un sector agrari sense aigua

Jornada de debat a la UdL en la cinquena Trobada dels Ambaixadors del Pacte Europeu pel Clima a l'Estat Espanyol

Un moment de la intervenció de Víctor Falguera en la trobada dels embaixadors del Pacte Europeu pel Clima a Espanya, organitzat aquest dijous a la UdL.

Víctor Falguera (Enginyer Agrònom): "Ens hem de preparar a fons per les sequeres futures, que tornaran"

15:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000042934/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Aquesta campanya serà extremadament complicada. Haurem de salvar el que poguem i de la manera que poguem. Però ai xò ens ha de servir per reflexionar molt seriosament en com ens preparem per quan això (la sequera) torni, que tornarà. I que quan ho faci estiguem molt més ben preparats del que ho estem ara". És la reflexió de l'enginyer agrònom Víctor Falguera, soci fundador de l'empresa Akis International i vocal a Lleida del Col·legi d'Enginyeria Agrònoma de Catalunya. Falguera ha estat un dels ponents d'una de les taules de la cinquena trobada dels Ambaixadors del Pacte pel Clima a l'estat espanyol, que s'ha fet a la Universitat de Lleida.

Petites grans accions

Un dels ambaixadors és la catedràtica de la UdL, Lluïsa Cabeza, qui ha destacat que el debat organitzat avui a Lleida "no pot venir en millor (o pitjor) moment, en plena sequera i en un moment en què es parla que no hi haurà producció de cereals" per la manca d'aigua i que, a més, per raons polítiques, tampoc arribarà cereal de l'Est (per les barrers que estan posant alguns països al cereal d'Ucraïna). En tot cas, afegeix Cabeza, "cal actuar". I com, si no hi ha aigua? "Si no hi ha aigua", afirma, "és per l'efecte del canvi climàtic i tots podem contribuir a frenar-lo. Amb petites accions es poden fer grans coses. Conscienciar-nos, per exemple, a l'hora de fer accions quotidianes com compartir el cotxe, utilitzar el transport públic o comprar roba. Hem de tendir a fomentar la cultura del reciclatge, també en la roba".

Varietats primerenques

A banda d'avançar-se al que pot passar, perquè el que diuen els experts és que cada cop la temperatura serà més alta, les onades de calor seran més freqüents i les sequeres, més persistents, també cal adaptar-se a aquestes circumstàncies. En aquest sentit, Falguera afirma que si s'optés per varietats frutícoles "més primerenques", per exemple, "ens estalviarem grans consums (d'aigua) en els moments de l'any de vapo-transpiracions més altes i, per tan, quan les plantes necessiten que se'ls aporti més quantitats d'aigua"... tot i que també cal dir que el productor planta allò que es ven al mercat. Per tan, cal trobar la manera que aquestes varietats primerenques tinguin prou mercat perquè el pagès "es pugui guanyar la vida".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00