Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Salud y bienestar

Enganxats a les benzodiacepines

La meitat de les persones que prenen aquests fàrmacs i intenten deixar-les no ho aconsegueixen

Enganxats a les benzodiacepines

Enganxats a les benzodiacepines

19:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1683271385872/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El 47'2% dels pacients que segueixen tractament amb benzodiacepines (medicaments psicotròpics que, sobretot, es prescriuen per tractar problemes d'ansietat, insomni i estrés) no han pogut deixar les pastilles quan ho han intentat. Així ho conclou un estudi realitzat per metges residents de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC).

Aquests fàrmacs es prescriuen majoritàriament per a dormir (58'5%, sobretot en gent gran) i com a ansiolítics (50%, comuns entre persones més joves). També es recepten per tractar depressions i contractures musculars, en aquest darrer cas, amb pautes curtes.

"Són uns medicaments molt efectius, però ténen importants efectes adversos", explica Violeta Ferrer, metge resident de Medicina Familiar i Comunitària i una de les autores de l'estudi. "És una medicació que provoca tolerància, genera dependència i cada vegada necessites una mica més de dosis perquè et faci l'efecte desitjat".

A més de dependència, aquests fàrmacs també provoquen deteriorament cognitiu entre la gent gran.

Molt desconeixement entre els pacients

L'estudi posa de manifest el gran desconeixement que hi ha al voltant dels efectes adversos d'aquests medicaments: el 41'5% dels enquestats no van saber dir-ne ni un de sol. En general també van mostrar poca preocupació, pel consum que en feien i el 4% ni tan sols no sabia per a què se'ls estaven prenent.

Qualsevol benzodiacepina pot fer tolerància, però el problema s'agreuja amb el temps de consum. "La indicació d'aquests fàrmacs és que no se superi els 3 mesos consecutius. Però actualment, a Catalunya el consum és de 6 anys i 4 mesos de mitjana", segons explica Ferrer.

Aquests medicaments es venen amb recepta i les receptes es renoven periòdicament. Per tant, si els pacients els continuen prenent és perquè els metges els prescriuen. "És veritat que el problema també és nostre", admet la metgessa, "ens costa molt retirar aquesta medicació als pacients, entre d'altres motius perquè ells són reacis a deixar-la".

Sense alternatives efectives

Com déiem abans, les benzodiacepines són medicaments molt eficaços: si tens insomni i prens pastilles, dormiràs. Si tens ansietat i prens pastilles, el neguit marxarà. El problema -i per això molts pacients es resisteixen a deixar aquests tractaments- és que els metges no els poden oferir una altra opció igual d'efectiva.

"Per a l'ansietat, l'alternativa seria la psicoteràpia. Ara s'ha introduït als CAP de Catalunya la figura dels referents de benestar emocional i això millora una mica la situació. Però, tot i així, no poden fer teràpies individuals i acaba sent insuficient. Un dels canvis i pilars bàsics seria augmentar l'accessibilitat a psicologia".

Per als insomnes, el principal grup consumidor de benzodiacepines, l'alternativa terapèutica és donar-los recomanacions perquè tinguin una bona higiene del son: regularitat amb els horaris, llit i coixí còmodes, foscor, silenci ... Però obtenir resultats demana temps i els pacients necessiten solucions immediates. Per tant, mantenen les pastilles.

Alt consum

A la consulta, els metges de família plantegen als pacients la necessitat de retirar el tractament quan s'allarga. La meitat dels pacients que han participat en l'estudi es van mostrar disposats a deixar els fàrmacs, però no se'n van sortir, no van aconseguir prescindir-ne.

Segons dades oficials del Departament de Salut, el 2022 el 15% de la població catalana tenia alguna indicació d'aquests fàrmacs (ansiolítics, hipnòtics i sedants). Això vol dir que gairebé una de cada sis persones en consumia. Una altra dada també il.lustra la magnitud del problema: segons la conselleria, a Catalunya en els dotze mesos anteriors a maig de 2022 (o sigui, en el segon any de pandèmia) el 42% de les persones diagnosticades d'ansietat van rebre un tractament amb benzodiacepines que superava les 4 setmanes.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad