Directo

INVESTIDURA DE FEIJÓO Última hora del debate y la votación en el Congreso

Sociedad

Perilla el relleu generacional dels camps d'avellaners

La manca d'aigua podria fer perdre 4.000 hectàrees d'avellaners al Camp de Tarragona

Avellaner / ACN

Tarragona

Unió de Pagesos i la DOP Avellana de Reus es mostren preocupats per l'impacte que pot tenir la sequera en els pagesos joves i com pot afectar al relleu generacional en el sector de l'avellana. El responsable de la fruita seca d'Unió de Pagesos, Sergi Martín, explica a l'ACN que la situació actual comportarà una "mala collita" que pot afectar el jovent que s'ha incorporat a la professió. "Tenen plans de millora i han de pagar crèdits", recorda Martín. Insisteix en la necessitat de "prendre mesures" perquè puguin continuar al sector i aquest "no acabi desapareixent". Des del sindicat alerten que a causa de la falta d'aigua, es podrien perdre 4.000 hectàrees d'avellaners al Camp de Tarragona que depenen de l'aigua del pantà de Riudecanyes.

Martín subratlla que és un sector que està "tocat" des de fa anys a causa de les males collites i els preus baixos de l'avellana. "Portem quatre o cinc anys que no hi ha manera de remuntar-ho", lamenta el pagès. A més, aquest 2023 se li suma la despesa "alta" en electricitat perquè han hagut de començar a regar abans per la falta de pluges.

Des del sindicat remarquen que els arbres s'hauran d'arrencar i plantar-ne de nous. La pagesa i presidenta de la DOP Avellana de Reus, Esther Gomis, comenta que la situació actual també afectarà els pròxims set anys, ja que és el que tarda a créixer un avellaner per tenir una producció "al cent per cent".

Perilla l'aigua dels aqüífers

Els agricultors tampoc tenen garantida l'aigua dels aqüífers. Gomis, que també és membre d'Unió de Pagesos, apunta que a finals de juny i a inicis de juliol, molts pous s'assecaran. Per això, Martín demana als ajuntaments que prioritzin l'aigua del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) per a ús de boca i que deixin de "gastar" aigua dels aqüífers.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00