Sociedad

"En 50 anys Marimunt ha canviat molt"

Entrevista al vocal de la junta de govern de l'associació de veïns de Marimunt, Manel Macarulla

Un moment de l'entrevista a Manel Macarulla a Ràdio Lleida.

Manel Macarulla (Marimunt): "Fa 50 anys colliem peres a la partida. Ara, els qui en tenen, préssec i cereal".

15:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000044254/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

Aquest mes de maig, la Paeria va atorgar la medalla a la solidaritat a l'associació de veïns de la Partida de Marimunt després d'arribar als 50 anys. 5 dècades de trajectòria en què l'Horta, i concretament la fesomia socioeconòmica d'aquesta partida, ha canviat molt. Un detall que ho mostra. La festa major de la partida és el primer cap de setmana de juliol perquè, quan es va establir, just ara fa 50 anys, coincidia amb l'inici de la recollida de la pera blanquilla i pera llimonera. Ara, li demanem al vocal de la junta de l'associació de veïns Manel Macarulla, més que peres hi ha préssecs i cereal ... això en les poques finques que encara viuen de l'activitat agrària a Marimunt...

"Doncs sí", reconeix Macarulla, "la producció agrària ha canviat molt i la ramadera, també.  Hem passat de cicle tancat i truges reproductores i vaques lleteres a granjes de vedells d'engreix i porcs d'engreix. La fruita, igual. És un canvi total. Llavors tothom tenia el mateix, les mateixes varietats (bàsicament de pera), però ara hi ha més cereal, ametller i menys arbres fruiters, tot i que encara trobariem alguna finca de pera llimonera".

Sequera suportable (per ara)

Amb la sequera, com teniu els camps aquesta primavera? "De moment, que depenem del Canal de Pinyana, hem de dir que bé. No crec que ningú es pugui queixar a la partida Marimunt sobre la disponibilitat d'aigua per regar. De moment n'hem tingut la necessària i ja n'hi ha hagut prou". En diferents punts de les sèquies de Pinyana hi ha candaus a les pales de reg. També a Marimunt... "els dijous a la tarda el secler posa el candau i el treu el dilluns. A la millor dilluns, dimarts i dimecres baixarà poca aigua per la sèquia però per emergències d'horts, per omplir cisternes de les granjes ja en tenim prou. I a partir de dijous en tenim per regar. El candau és per no malbaratar gens d'aigua i per donar curs a tot el recorregut de la sèquia. Que hi hagi aigua fins al final (ha d'arribar a Butsènit, Rufea... i a Alcarràs)". Tot i això, cal dir que des de Pinyana ens han aconsellat de no fer segones collites. "Són consells, no prohibicions", afegeix.

Somatents

Al voltant de Tots Sants de 2022, a Marimunt un grup de veïns es va organitzar per vigilar les finques (fer somatents) i avisar si veien vehicles sospitosos després d'una onada de robatoris. "La idea era poder fer alguna cosa" tot i que reconeix que després de les denúncies que els assaltats van posar davant els Mossos, hi va haver més patrulles i, en conseqüència, més sensació de seguretat. De fet, Macarulla no està molt d'acord amb els somatents i creu que són els policies -ja sigui la Guàrdia Urbana o els mossos- qui se n'ha d'ocupar.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00