Aquí Catalunya
Sociedad | Actualidad

Racisme a la societat: "En els últims anys observem un increment de les denúncies i animem a les persones a fer-ho"

Els insults racistes proferits a Vinícius a Mestalla tornen a posar sobre la taula la lluita contra el racisme

Racisme a la societat: "En els últims anys observem un increment de les denúncies i animem a les persones a fer-ho"

Barcelona

La fiscalia ja ha obert diligències arran del cas Vinícius i els insults que un aficionat del València va proferir contra el jugador brasiler. Aquesta investigació sí podria prosperar perquè ja s'ha identificat a un dels aficionats que va insultar al jugador, qui ha rebut el suport d'autoritats com el president del Brasil, Lula da Silva o jugadors com Kylian Mbappé. El mateix president del Brasil va confirmar que el cas afecta la imatge exterior d'Espanya i Vinícius va qualificar a través de xarxes socials a Espanya com un país racista.

És realment Espanya un país racista?

"Espanya és un país amb moltes persones, algunes d'elles amb prejudicis i d'altres que rebutgen aquest tipus de comportaments", comença responent Isabel Castro, secretària d'Estat de Migracions arran de la generalització realitzada per Vinícius en què afirmava que Espanya era un país racista. Castro ha volgut valorar positivament el rebuig de les autoritats i de gran part de la ciutadania als fets ocorreguts a Mestalla. Així i tot, demana continuar incidint en l'educació en valors i també evitar que a través de les xarxes socials persones anònimes multipliquin els discursos d'odi.

Isabel Castro explica com als darrers anys, s'ha observat un repunt en les denúncies per actes racistes: "Observem un increment de les denúncies i animem a les persones a denunciar, perquè encara hi ha infradenúncia". La secretària d'estat convida a totes les persones víctimes d'atacs racistes a denunciar, destacant com la Fiscalia ha actuat amb celeritat: "La ràpida reacció de Fiscalia ha de fer veure a les persones que cal denunciar".

La importància d'educar

"L'educació és important en un sentit molt ampli. El racisme l'aprenem de manera automàtica amb expressions o per la forma en què els mitjans tracten el tema de la migració", explica Moha Gerehou, periodista i activista antiracista. El periodista considera que: "Ens falta un coneixement antiracista per tal que els més petits aprenguin que la diversitat racial és positiva" i reitera la necessitat de transformacions polítiques que tinguin com a propòsit revertir la situació actual. Gerehou ha comentat també el fet que a les persones "els hi crida molt l'atenció quan hi ha una inclusió forçada", però que "quan una persona negra està a un lloc on se li espera que estigui no es qüestioni".

Aportant un punt de vista antropològic, Rosa Lázaro Castellanos, professora d'Antropologia Social a la UB, ha destacat que pel que fa a les persones racialitzades: "Es construeix un relat i un imaginari que representa a aquell diferent que ve de l'estranger i se'l construeix com algú qui amenaça al benestar i la identitat cultural". Castellanos comenta també que l'actual sistema "col·loca a les persones segons les desigualtats" i que "el racisme divideix a les persones entre persones i grups o societats considerades no humanes".