Política

ERC refreda l'escenari d'un govern liderat per Collboni a Barcelona

La convocatòria d'eleccions generals decanta els republicans a entendre's amb Junts en lloc d'afavorir un govern amb els socialistes

Pere Aragonès, Oriol Junqueras, Gabriel Rufián i Ernest Maragall, durant la nit electoral a l'Estació del Nord / Marta Perez EFE

Barcelona

L'avançament electoral anunciat per sorpresa aquest dilluns encara en plena ressaca de les municipals ha agafat a contrapeu a més d'un partit i és evident que pot alterar els plans de cara a la formació de governs locals. Barcelona és un dels escenaris on més es podrien notar les rèpliques d'aquesta decisió del president espanyol, Pedro Sánchez, que marca en vermell al calendari el pròxim 23 de juliol. La victòria de Xavier Trias amb 11 regidors dona marge a configurar una majoria alternativa progressista amb el PSC, els comuns i Esquerra. Les tres formacions sumen 24 regidors, més del doble dels que ha obtingut el candidat de Junts. Els republicans, però, es despengen de moment d'aquesta fórmula alternativa.

Esquerra no contempla facilitar l'alcaldia a Jaume Collboni després de la patacada electoral a les municipals a tot Catalunya -en què el partit creu que ha pagat l'estratègia de trencar els blocs i entendre's amb el PSC pels pressupostos- i amb les eleccions generals a la cantonada. Després de l'experiència al Parlament per aconseguir l'estabilitat del govern de Pere Aragonès, els republicans consideren que és moment de mantenir distància: "Entre altres coses, perquè en les eleccions espanyoles confrontarem projectes", asseguren fonts del partit. Si els republicans ungissin al candidat socialista com a alcalde de Barcelona en lloc de fer-ho amb Xavier Trias, Junts en sortiria reforçat de cara a les properes cites electorals entre l'electorat independentista, després que les municipals hagin constatat que l'electorat independentista s'ha quedat a casa. De fet, l'estratègia d'Esquerra ara és justament la contrària. El president del partit, Oriol Junqueras, aposta per tornar a les aliances dins del bloc independentista: "És un bon moment per fer una crida per recompondre consensos dins de l'independentisme, i més en un context d'eleccions espanyoles." És a dir, Junqueras redobla la pressió sobre Xavier Trias per evitar la sociovergència a la capital catalana.

Per ara Trias vol ser discret, però el seu equip assegura que ja s'han posat a treballar. Ell mateix ha confirmat que trucarà tant a les portes del PSC com d'Esquerra, i fonts de la candidatura asseguren que ja han començat la ronda de contactes, sense donar més detalls. Per la seva banda el PSC, que no ha aconseguit la victòria en el tercer assalt de Jaume Collboni a l'alcaldia de Barcelona, manté l'esperança d'una investidura "de progrés". El primer secretari del partit, Salvador Illa, ha carregat contra el projecte "personalista" de Trias i aposta per un govern "estable, progressista i pensat en clau barcelonina" perquè Barcelona no sigui "moneda de canvi." En aquest sentit, fonts socialistes asseguren que ja s'han començat a intercanviar missatges amb les formacions progressistes, però admeten que és massa d'hora per treure conclusions.

Un govern progressista és el que persegueixen els comuns, que tot i ser tercera força a Barcelona, l'única opció que contemplen és sumar amb el PSC i Esquerra davant la penetració de la dreta i extrema dreta a molts ajuntaments i comunitats. Per això Jordi Martí, número 2 d'Ada Colau, assegura que si Barcelona té possibilitat de tenir un govern d'esquerres "no hauríem d'abandonar aquesta possibilitat per tacticismes electorals". Un escenari que segons Martí estava molt madurat ja durant la campanya perquè Barcelona continuï "aixecant la bandera dels governs d'esquerres". Sobre el futur d'Ada Colau, ni una pista. Justament l'encara alcaldessa de la ciutat ha assistit aquest dilluns a la inauguració de les Jornades del Cercle d'Economia a l'Hotel W, des d'on ha tornat a defensar "l'amplíssima majoria progressista de 24 regidors". També ha defensat que a l'estat espanyol hi puguin haver "acords progressistes" pels quals ajudarà, ha dit, "des de la ciutat de Barcelona."

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00