Sociedad

El tren que ve

Les administracions preveuen que Catalunya tindrà 30 noves estacions ferroviàries i més de 50 parades més de Tramvia el 2030

Traçat del tren tramvia / Cedida

Barcelona

L'any 2030, Catalunya disposarà de més de 30 noves estacions ferroviàries i més de 50 parades, també a estrenar, de tramvia. No són poques i estaran a punt si es compleixen les previsions del Pla Director d'Infraestructures, del de Rodalies, i els compromisos polítics. Parlem de metro, de Ferrocarrils, de Tramvia i de Rodalies. La gran majoria estaran l'àrea metropolitana de Barcelona i al Camp de Tarragona.

A Barcelona, la tuneladora avança en la construcció del tram central de la línia 9 del metro, el que va de Zona Universitària fins a Sagrera. En aquest recorregut hi ha 11 estacions que es començaran a obrir a partir del 2028. El secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas, explica en una entrevista a SER Catalunya que aquest nou tram farà que el nombre de passatgers salti dels 23 milions anuals que té ara a 113 milions. I destaca també que és important la capacitat d'interconnexió que tindrà aquesta línia amb altres modes de transport.

Infografia dels diferents trams de la L9 en servei i en construcció / departament de vicepre

L'extensió de la línia 1 entre Fondo i Badalona sumarà 5 estacions més; el perllongament de la L3 entre Zona Universitària i Esplugues afegirà 2 noves estacions i 3 més, l'allargament de la L4 de La Pau a Sagrera.

Ferrocarrils també creixerà en estacions

A l'interior de Barcelona han començat les obres per allargar la línia del Baix Llobregat, la L8: ara acaba a plaça d'Espanya i es perllongarà per la Gran Via i el carrer Urgell fins a arribar a Francesc Macià i Gal·la Placídia on enllaçarà amb la línia del Vallès. Tindrà noves parades a Hospital Clínic, Francesc Macià i Gràcia.

FGC

Fora de Barcelona, FGC té previst soterrar la línia i construir una nova estació a Manresa.

A Rodalies, soterraments i desdoblaments

En el cas de Rodalies, no parlem tant de noves estacions com de construcció de noves vies pels soterraments de Montcada i Reixac i Sant Feliu de Llobregat o desdoblaments com el de la línia R3. Però també hi ha estacions com, per exemple, la de la Sagrera. També la de la T-1 de l'aeroport, la de Terrassa-Can Boada o Reus-Bellissens.

Les estacions actuals de la T2 de l'aeroport, la de Montcada i Reixac i la de Sant Feliu se substituiran per noves estacions soterrades. També es farà nova la de Parets del Vallès.

Un tren de rodalies al seu pas per Sant Feliu de Llobregat en direcció a Vilafranca del Penedès / Moisès Jordi

El secretari general d'Infraestructures, Xavier Flores, explica que l'objectiu per al 2030 és augmentar en un 50 % la capacitat de Rodalies amb les actuacions de millora de la infraestructura actual, la construcció de noves vies i la compra de 97 nous trens. Flores explica que l'objectiu, recollit al Pla de Rodalies, és portar 600.000 persones cada dia en els trens d'aquest servei.

Els soterraments, especialment el de l'Hospitalet de Llobregat, però també el de Montcada, permetran millores en la gestió dels trens a més de les urbanístiques.

La incògnita del tramvia per la Diagonal

Ara mateix, està previst que abans de 2030, el TramBesòs i el TramBaix estiguin units per la Diagonal amb 6 noves parades entre Glòries i Francesc Macià. La primera fase estarà tant sí com no, però la segona dependrà de qui acabi governant l'Ajuntament. De moment, la tinent d'alcalde d'Urbanisme i Moblitat, Janet Sanz, diu que queda res per acabar la primera fase perquè l'objectiu és posar-la en servei el gener del 2024. La segona és la que l'ha de portar fins a Francesc Macià i és la que ara mateix està a l'aire.

Operaris duen a terme la primera soldadura a la futura estació de Sicília del tramvia, el 20 de març de 2023. / Lluis sibils

El tramvia també creixerà al Baix Llobregat. Està previst allargar la T-3 del tramvia amb dues parades més.

El Camp de Tarragona tindrà un tren-tramvia de 46 km

El 2030 està previst també que estigui en servei el tren tramvia del Camp de Tarragona amb 46 quilòmetres i 47 estacions. Es farà en dues fases. La primera unirà Cambrils, Salou i Vila-seca i tindrà 14 estacions. La segona portarà aquest transport a la Canonja, Tarragona i Reus amb 33 estacions més. La Generalitat calcula que tindrà 9 milions d'usuaris l'any i que el nombre de persones que utilitzen el transport públic al Camp de Tarragona passarà del 18 al 25%.

Els plans de les administracions contemplen també carrils bus d'entrada a Barcelona, com el que s'està fent a la B-23 perquè els autobusos que entren des del Baix Llobregat no es quedin atrapats a les retencions en hora punta. I també està pendent el desplegament de la xarxa de BRCat de la Generalitat, que són uns autobusos ràpids i amb molta freqüència de pas en corredors d'alta demanda.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00