Sociedad

Alcarràs acollirà una planta per realitzar assajos i fabricar productes fets amb proteïna vegetal

El projecte té un cost de 12 milions i el Govern preveu que les obres puguin començar l'any vinent

La planta es construirà a tocar de la planta de compostatge Alcarràs Bioproductors . Foto: ACN.

Alcarràs

Alcarràs acollirà una planta per assajar tecnologies i elaborar productes a partir de proteïna alternativa a la carn, principalment la que prové de lleguminoses, com soja i pèsol, i cereals. La planta es construirà a tocar de la planta de compostatge Alcarràs Bioproductors i estarà oberta al sector, segons ha anunciat la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, que ha afegit que el cost del projecte s'estima en 12 milions d'euros. El Departament traurà enguany a licitació la redacció del projecte amb l'objectiu que les obres puguin començar de cara al 2024 i està previst que els treballs de construcció s'allarguin un parell d'anys. Mas ha destacat que la planta vol "consolidar Lleida com a pol de la bioeconomia" catalana.

Pionera

La titular del Departament d'Economia i Hisenda ha afirmat que la proteïna alternativa creixerà en el futur i serà complementària a la indústria de la carn i que, davant d'això, el país no pot "arrossegar els peus, sinó liderar nous models productius a Europa", ja que la planta d'Alcarràs serà pionera no només a l'Estat, sinó al conjunt del territori europeu.

Per la seva banda, el secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus del Govern, Miquel Puig, ha explicat que la planta permetrà a empreses del sector, ja siguin start-ups, indústries o centres de recerca, testar materials i maquinària i produir "amb tirades prou llargues" els productes que vulguin posar a la venda.

En concret, la planta posarà a disposició de les empreses que vulguin experimentar en l'àmbit de les proteïnes alternatives, provinents dels insectes, els vegetals i les algues, un espai on disposaran de la maquinària, la tecnologia i l'equip tècnic necessari per validar els seus projectes. Serà una planta de testatge de maquinària, materials, productes, tecnologies, i línies de producció.

La planta es construirà als terrenys d'Alcarràs Bioproductors. El president de la planta de compostatge, David Jové, ha dit que els ramaders que integren la firma no estan en contra de la proteïna alternativa, ja que no suposa "una competència perquè hi ha nínxols de mercat per a cada un", i defensa que els dos sectors puguin "col·laborar i utilitzar les instal·lacions".

Inversió de 12 milions d'euros

La planta preveu una inversió de 12 milions d'euros, un 40% dels quals es podria finançar amb fons FEDER, i el 60% restant en col·laboració amb altres institucions. El projecte el va impulsar la Diputació de Lleida i ara l'ha "entomat" el Govern, el qual confia en comptar de nou amb les institucions locals un cop s'hagin constituït els nous ajuntaments i diputacions.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00