El BalcóEl Balcó
Sociedad

De festival en festival, i tiro perquè em toca

El Balcó es cola al Primavera Sound per veure com viuen els assistents el festival i el periodista, Borja Duñó, analitza l'èxit d'aquests esdeveniments

Barcelona

Ja ha començat la temporada de festivals a Barcelona i Catalunya, una autèntica voràgine que ha començat aquesta setmana, al parc del Fòrum, amb el Primavera Sound. Ahir amb els concerts de Blur, New Order o Hasley i avui amb Kendrick Lamar o Despeche Mode. Fins diumenge de matinada més de 400 artistes passaran pel Fòrum. Però aquest és només el primer escenari que ve aquest estiu. Tot l'estiu ve plagat de macrofestivals, només en les properes setmanes, el cap de setmana que ve al mateix espai, hi haurà el Share Fest, amb grans noms de la música urbana com Bizarrap, Quevedo, Dellafuente o Morad. I només un cap de setmana després, arriba a la fira de Barcelona i l'Hospitalet... el 30è aniversari del Sónar. 250 artistes entre dijous i diumenge de matinada: Eric Prydz, Aphex Twin, Bad Gyal. I amb només una pausa per Sant Joan, el primer cap de setmana de juliol arriba el Vida Festival a Vilanova i la Geltrú, amb els Suede, la Casa Azul, Jorge Drexler o Julieta Venegas.

Però en aquell primer cap de setmana de juliol coincidiran 2 festivals més: el Canet Rock, amb Stay Homas, The Tyets o els Amics de les Arts i, a la Fira de Montjuïc, el primer festival de música asiàtica, el Bubblepop. Sense oblidar també el Cruïlla el cap de setmana següent un altre cop al Fòrum, l'Alma Jardins de Pedralbes que s'allargarà fins a finals del mes que ve, el nou Les Nits de Pedralbes, que és el que ha ocupat aquest espai dels jardins, el Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, el Cap Roig de Calella o el Reggaeton Beach Festival de finals de juliol al fòrum, o a mitjans d'agost al mateix espai, el primer festival de dos dies que organitza el Brunch Elektrònic.

La ciutat de Barcelona i per extensió Catalunya s'omple cada vegada més d'esdeveniments musicals, ja vam parlar dels grans concerts de Coldplay i Elton John i avui de festivals. És bo? Hi ha sobreoferta? El Balcó es cola avui al Primavera Sound per parlar amb aquells a qui els explotarà l'agenda, els grans fans dels festivals, i amb el periodista musical, Borja Duñó, redactor en cap i editor de música a Time Out Barcelona.

Calma i poc pes

El Joan ha estat just a l'entrada, a la carpa de El País, on s'ha trobat tres festivaleros: l'Eva, l'Alberto i la Laura, que no només aniran al Primavera, sinó a altres festivals com el BBK, a Bilbao, o el Cala Mijas, a Màlaga. És per això que tot i les ganes, "un s'ha de saber dosificar i pujar a poc a poc". Els festivals són la seva passió i on destinen molts diners. "Al Primavera ens podem arribar a deixar 800 euros", però s'ha de tenir en compte que estan "jugant a casa" perquè no paguen ni allotjament ni transport, en altres es poden arribar a deixar 1000 euros, però consideren que estan "ben invertits". A més, durant l'any van "guardant una mica de guardiola".

Quan arriben al festival, els tres festivaleros tenen ja un horari planificat de què volen fer, però sempre acaben deixant-se portar perquè així acaben "descobrint grups" que no tenien previst. El que sí que és imprescindible és portar "mòbil i targeta". Els tres recomanen no portar moltes coses: "no cal un kit de supervivència, això no és la selva". Aconsellen, això sí, una "bona gorra, ulleres de sol i crema solar" per evitar insolacions i cremades durant el dia.

Els festivals també són turisme

Des de El Balcó, també hem volgut parlar amb el redactor en cap i editor de Música a la revista Time Out, Borja Duñó, que fa més de 20 anys que es passeja pels festivals de tot el país: "em fan enveja els festivaleros perquè tenen molta energia, quan heu llegit tots els festivals que queden ja m'he cansat abans de començar", ha bromejat Duñó.

Pel que fa a l'evolució dels cartells, alguns festivals que havien nascut com a defensors d'un gènere, "han anat incorporant molts altres estils" com hardcore, rap, o pop mainstream. I també en sorgeicen de nous, com el Share Fest, el Bubble Pop o el Reaggeton Beach Festival, dirigits cap a un públic més jove. Ara bé, el periodista ha apuntat que cada vegada hi ha més festivals, molts d'ells a Barcelona perquè és també una "destinació turística" i "la meitat del públic del Primavera o del Sónar són de fora la ciutat". Tant és així que anar de festival s'ha convertit en un "tipus de turisme". Caldrà veure, ha reflexionat, què passarà amb el Primavera Sound de Madrid, la setmana vinent: "es veurà també quina part de l'èxit està relacionada amb la ciutat".

Sobre si es pot morir d'èxit, el periodista musical ha apuntat que "l'any passat vam estar a punt", quan al Primavera s'hi van acumular mig milió de persones. Creu que "s'ha de dosificar" el nombre de festivals i les persones que hi poden assistir, sobretot per la "pressió que es genera als veïns".

Sobre la firma

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

  Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme i Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra.

   
  • Cadena SER

  •  
  Programación
  •  
  Ver todos los boletines
  Cadena SER

  Hoy por Hoy

  Àngels Barceló

  Comparte

  Compartir desde el minuto: 00:00