El Balcó
Sociedad

"Dylan prohibeix els mòbils com un símil d'una misa: un concert és sagrat"

El periodista, Carlos Mármol, explica a El Balcó tot el que s'amaga darrere l'última gira de Bob Dylan

"Dylan prohibeix els mòbils com un símil d'una misa: un concert és sagrat"

Barcelona

Els fans de Bob Dylan estan emocionats i preparats per escoltar aquest cap de setmana al seu ídol al Liceu. Dos concerts a Barcelona que són la guinda d'una gran gira que ha fet per Espanya: 12 concerts en 17 dies. Aquesta nit i demà ressonarà la veu del músic, poeta, Premi Nobel de Literatura, narrador d'històries i cronista imprescindible dels Estats Units, amb més de 60 anys de trajectòria.

Una de les novetats dels concerts d'aquesta gira és que tots els assistents han d'introduir els seus mòbils en una funda especial magnètica que no es pot obrir fins a la sortida. D'aquesta manera, Bob Dylan s'assegura que no hi hagi interferències. Ahir l'Elisenda roca explicava que en un concert fa uns anys va parar de tocar una nit per un mòbil que sonava i es va acabar el concert, només havent tocat dues cançons.

Aquests dies, els fans de Dylan han compartit per les xarxes socials un article publicat a Letra Global, de Carlos Mármol, amb la frase: "llegiu-lo abans d'anar al concert perquè és imprescindible". L'article es titula 'Dios en el Liceu'. Avui Carlos Mármol, periodisa sevillà, escriptor underground, articulista i coordinador de l'editorial Letra Global però, sobretot, 'Dylanista'.

El rock com un art literari

"Per mi és com veure a Déu en un lloc mític com el Liceu". Així comença Mármol la seva entrevista, tot admetent que el titular del seu artícle és completament "subjectiu". L'ha vist una quinzena de vegades i en aquesta última gira dues, a Sevilla. Ell creu en Bob Dylan: "hi ha gent que li agrada el Barça, l'Espanyol o el Sevilla, a mi m'agrada Bob Dylan", continua el periodista, que assegura que el cantant li ha "orientat els gustos musicals i literaris". Per l'escriptor, Dylan va "agafar el Rock i el va convertir en un art literari".

El més cridaner de l'americà és que prohibeix l'entrada de mòbils als seus concerts. Per Mármol, és un "símil a la missa: un concert és sagrat, l'art és sagrat". Vol cantar "sense cap tipus de distracció" i que el recordin com "una llegenda". Serà, per tant, un concert "molt inusual al que les generacions actuarls consideren un concert".

Una obra mutant

El periodista també ha avisat que Dylan és un Dylan diferent en aquesta gira: "molta gent va moguda pel mite dels successius Dylan, des del folk fins al cantant de protesta, i es queden desenganyades perquè no es troben al Dylan que va existir". Els qui hi vagin veuran un "senyor de 82 anys que està gent concerts basats, sobretot, en el seu últim disc". Per tant, qui vagi "a buscar el seu passat buscant el Dylan dels 60, pot quedar desenganyat".

Durant la gira "va modificant cançons". Mármol el compara amb Picasso: "Dylan va passant per èpoques i a cada una té una sensibilitat diferent". Adapta les cançons segons en quin moment vital està: "crea i destrueix la seva pròpia obra segons la seva època".

Fins al final

Molt probablement aquesta seria l'última gira de Bob Dylan, que acabarà a Itàlia. En aquests concerts, ha explicat Mármol, Dylan té "menys mobilitat però la veu extraordinàriament bé". El periodista ha assegurat que respecta el cantant perquè "ha escollit arribar fins al final", per ell, un "acte d'honestedat".

Ha desitjat que "no sigui l'última gira", però sap que "amb 82 anys no sé sap que pot passar". Mármol és "un friki de Dylan" des de jove, quan es va comprar un casset i es va enamorar "entrant en les lletres i penetrant en una cultura i tot un món".

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci...