Sociedad

Lluc Salellas cobrarà 60.000€ l'any com a alcalde de Girona

Són 14.000€ menys que el salari màxim com a alcalde

Lluc Salellas al estudis de Ràdio Girona

Lluc Salellas al estudis de Ràdio Girona / BAF

Girona

L'equip de govern de Girona, format per Guanyem, Junts i ERC, ha donat a conèixer aquest divendres els primers detalls del cartipàs municipal. Segons han informat en un comunicat, el govern local ha decidit reduir els sous de l'alcalde, dels membres del govern i dels assessors, però tenint en compte que ara sumen 17 regidors quan el govern de l'anterior mandat en tenia 13. El sou de l'alcalde, Lluc Salellas, serà de 60.000 euros anuals. Són 14.000 euros menys que els 74.000 de salari màxim que hi havia estipulats fins ara.

A més, hi haurà sis regidors amb dedicació exclusiva que percebran 52.000 euros l'any (4.000 menys). L'equip de govern comptarà amb set assessors que cobraran 45.000 euros anuals, 5.000 menys.

El govern municipal subratlla que han apostat per reduir els sous de l'alcalde, dels membres del govern i dels assessors i, en paral·lel, han augmentat el nombre de regidors amb dedicació exclusiva. L'executiu ressalta la importància de tenir l'equip de regidores del govern "dedicant la seva jornada laboral a treballar per la ciutat de Girona". Guanyem, Junts i ERC sumen 17 regidors, quatre més que el govern anterior. Caldrà veure si les reduccions també permeten abaixar la quantitat global que fins ara es destinava a sous i assessors de l'equip de govern.

El sou de l'alcalde, Lluc Salellas, es reduirà en 14.000 euros en relació als 74.000 euros com a màxims estipulats en l'anterior mandat. Seran 60.000 euros anuals. També redueixen els sous dels regidors amb dedicació exclusiva, que passaran de 56.000 euros a 52.000 i els dels assessors de govern, de 50.000 a 45.000.

"La proposta del govern busca l'equilibri i la racionalitat entre la situació econòmica del consistori i de la ciutat i el compromís de disposar d'un govern fort i dedicat a treballar per Girona", exposen al comunicat. Per això, el nou executiu tindrà set dedicacions exclusives, tres més que en l'anterior mandat. Són les de l'alcalde i les dels regidors Sergi Font, Cristina Andreu, Sílvia Aliu, Núria Riquelme, Quim Ayats i Àdam Bertran.

Càrrecs de confiança

També hi haurà set càrrecs de confiança de govern, que desenvoluparan les següents tasques: un cap de gabinet d'alcaldia, un coordinador de comunicació i un coordinador de govern i d'organització municipal. D'altra banda, les diverses àrees també disposaran dels seus coordinadors. Així, hi haurà un assessor de suport a l''Àrea de Transició Ecològica i Transformació Urbana; un de suport a la de Cultura, Educació i Esports; un a Promoció Econòmica, i un a Serveis a les Persones i Convivència. Els diversos coordinadors de les àrees treballaran conjuntament per garantir que les polítiques es desenvolupin de manera transversal entre les diverses regidories.

D'altra banda, el PSC comptarà amb tres assessors del grup municipal mentre que Guanyem Girona, Junts i ERC en tindran dos cadascun. Quatre dels assessors dels grups municipals passaran d'una categoria A2 (30.000 euros) a una A1 (35.000). A PP i VOX els hi assignen un assessor a mitja jornada.

El govern local precisa que no descarten fer modificacions del cartipàs durant els pròxims mesos "per adaptar-lo a diverses casuístiques laborals encara per resoldre"

Complir el codi ètic

En el cas de Guanyem, el codi ètic de la formació recull que "com a norma general, les regidores i regidors renunciaran al sou que els correspongui com a càrrecs electes i mantindran la seva situació laboral prèvia". El codi ètic, doncs, no prohibeix ni les dedicacions parcials ni les exclusives; però sí que concreta que, en cas d'estar a govern, els regidors i regidores de Guanyem "rebran un sou equivalent com a màxim a tres vegades el salari mínim interprofessional" (un topall que, en cas de ser a l'oposició -com ha passat el darrer mandat- se situa en dues vegades i mitja).

Actualment, l'SMI està fixat en 15.120 euros bruts anuals (1.080 euros mensuals repartits en catorze pagues). A priori, analitzant les xifres del cartipàs, l'alcalde de Girona i els tres regidors de Guanyem amb dedicació exclusiva incomplirien el codi ètic de Guanyem.

Però la formació ja ha precisat que això no passarà, perquè tant Salellas com Font, Andreu i Aliu donaran totes aquelles quantitats que superin el topall que recull el codi ètic (i que es destinaran a causes polítiques o socials). Això també passarà en la resta de càrrecs electes, si es donés el cas. "Ningú de Guanyem cobrarà res per sobre el que dicti el codi ètic; el que vagi per sobre es donarà", precisen fonts de la formació municipalista.

Regidories de barri

Per altra banda, a part del cartipàs, l'equip de govern de Girona també ha anunciat l'assignació de les regidories de barri, que seran: Cristina Andreu (Sant Narcís), Amy Sabaly (Can Gibert del Pla), Sergi Font (Santa Eugènia de Ter), Queralt Vila (Sant Daniel i Pedret), Sergi Cot (Pla de Palau-Sant Pau i Avellaneda), Gemma Martínez (Montilivi), Sílvia Aliu (Barri Vell i Mercadal), Gemma Geis (Montjuïc), Xavier Aldeguer (Eixample), Núria Riquelme (Pont Major i Campdorà), Maria Àngels Planas (Palau-sacosta), Lluís Martí (Taialà i Domeny), Sílvia Bosch (Fontajau i Sant Ponç), Quim Ayats (Vista-Alegre Carme), Raquel Robert (Devesa i Torre Gironella) i Àdam Bertran (Pedreres i Girona est).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00