Actualidad

Les autoescoles seguiran incorporant el testimoni d'una víctima de trànsit en els cursos de recuperació de punts

La DGT aprovarà una ordre ministerial perquè la liberalització d'aquesta activitat no suposi una pèrdua de qualitat de la formació que han de passar els conductors infractors

ENTREVISTA: PERE NAVARRO EXPLICA EL NOU SISTEMA DE RECUPERACIO DE PUNTS DEL CARNET DE CONDUIR

ENTREVISTA: PERE NAVARRO EXPLICA EL NOU SISTEMA DE RECUPERACIO DE PUNTS DEL CARNET DE CONDUIR

09:03

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1689147958829/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La Direcció General de Trànsit prepara una normativa perquè totes les autoescoles que ofereixin cursos per recuperar punts del permís de conduir hagin de seguir incorporant el testimoni d'una víctima. Ho ha dit el director de la DGT, Pere Navarro, en una entrevista a l'Aquí Catalunya. Navarro ha explicat que Europa els ha obligat a ampliar el nombre de centres autoritzats per fer aquesta formació i, amb el canvi, desapareix l'obligatorietat d'introduir el testimoni d'una víctima com a part de la formació dels infractors. Per garantir que aquesta peça important en la reeducació es mantindrà, la DGT treballa en una ordre ministerial que establirà els criteris de qualitat que hauran de complir, entre ells la presència de les víctimes en els cursos.

A Catalunya, els cursos de recuperació de punts ja incorporen el testimoni d'una víctima de trànsit per sensibilitzar els infractors de les conseqüències de les seves actuacions. Però les associacions de víctimes han manifestat la seva preocupació perquè amb el nou model es pogués perdre aquest element. De fet, Prevenció d'Accidents de Trànsit tem una pèrdua de qualitat de la formació i demana que sigui obligatori la presència d'una víctima i que siguin les associacions les qui coordinen els testimonis, com s'ha fet fins ara a Catalunya.

Pere Navarro ha explicat que Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha tombat el sistema que existia fins ara per determinar quins centres feien els cursos de recuperació de punts. Ara s'haurà d'autoritzar tots els centres que ho demanin i que compleixin els requisits que reclama l'administració. Entre les obligacions que marca Europa, la presència d'una víctima no és obligatòria, però el director de la DGT assegura que a Espanya ho serà perquè així s'establirà en una ordre ministerial que ja estan preparant.

"Tothom valora molt i bé la participació de les víctimes, perquè no és el mateix fer una sessió teòrica que escoltar una víctima que t'explica què passa, què hi ha darrere d'un accident. La part de conscienciació és imprescindible i la preservarem", ha insistit Navarro. El director de la Direcció General de trànsit ha explicat que aprovaran "una ordre ministerial turbo, el més ràpid possible, per establir aquesta obligació. Crec que cap al mes de novembre ja la podem tenir aprovada".

Navarro ha dit que avui mateix té prevista una reunió amb totes les associacions de víctimes de trànsit per explicar-los els plans de la DGT perquè aquesta ampliació de centres de formació no signifiqui una pèrdua de qualitat.

Preu i qualitat

Les associacions de víctimes temen que aquesta liberalització tingui un efecte sobre els preus. Que per estalviar costos, algunes autoescoles baixin també la qualitat de la formació.

El director de la DGT creu que amb aquesta liberalització els preus dels cursos baixaran, però que això no hauria d'afectar la qualitat de la formació i que per això vetllaran des d'aquest organisme. "El preu l'acabarà pagant el mercat, però tots tenim la sensació que baixaran els preus, perquè tothom voldrà atreure els interessats al seu centre."

Les eleccions contaminen el debat

El Servei Català de Trànsit i el Departament d'Interior consideren que el nou sistema d'adjudicació de llicències per recuperar el permís per punts és un ataca al model català que està consensuat entre l'administració, els centres de formació i les associacions de Trànsit. De fet, aquesta tarda, el mateix conseller, Joan Ignasi Elena, farà una atenció als mitjans de comunicació per traslladar aquestes crítiques.

El director de la DGT, Pere Navarro, assegura que no és cap atac al model català i atribueix algunes d'aquestes crítiques al fet que ens trobem en període electoral.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00