Sociedad

Catalunya supera el seu rècord de temperatura i arriba als 45 graus

El registre més alt fins al moment era del 2019 quan el termòmetre va marcar 43,81 graus

La Aemet mantiene las alertas por calor en Aragón, por lo menos, hasta el miércolesGetty Images

Barcelona

Segons dades del Meteocat, Catalunya acaba de superar el rècord de temperatura que s'havia registrat fins aleshores. El pantà de Darnius, a l'Alt Empordà, acaba d'arribar als 45 graus de temperatura, és la dada més alta mesurada per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques amb sèries de més de 30 anys de dades. Fins avui, el rècord el tenia Alcarràs amb 43,8 graus que va registrar l'any 2019.

L'Aemet ja havia previst que des d'avui dimarts a les 8.00 hores i fins demà dimecres a les 20.00 hores es registrarien temperatures molt altes i amb una sensació tèrmica pot arribar als 50 graus. Aemet ha llançat avís vermell a Girona i Lleida, on havien previst que les màximes pujarien fins als 42 graus a àrees de l'Empordà i de la Depressió Central respectivament, mentre que a la resta de províncies hi ha avís taronja (risc important) per valors entre els 37 i 41 graus. A hores d'ara, ja s'ha arribat als 45 graus al pantà de Darnius.

El vent és un factor determinant per la temperatura

Un dels elements més determinants avui en l'assoliment de valors de temperatura elevada al nord-est, ha estat el vent de garbí (SW) reescalfat que ha restringit la marinada a la línia costanera i, per tant, no s'ha produït l'atenuació de la temperatura per efecte de la brisa.

Els usuaris del transport públic aguanten temperatures superiors als 33 graus a vestíbuls i andanes

Les empreses de transport asseguren que no seria viable ni eficient climatitzar aquests espais. Els trens arrosseguen l'aire calent dels túnels i això impedeix que hi hagi temperatures refrescants més o menys estables a les andanes. Això i que la temperatura al carrer i la que hi ha a aquestes zones tampoc és tan diferent, de manera que només poden garantir els mínims de ventilació. Des del CatSalut recomanen dutxar-se o refrescar-se sovint, beure molta aigua, i evitar fer esport a l'exterior a les hores centrals del dia, són alguns dels consells que han compartit a través de les xarxes.

Sobre la firma

Èrika García Pujol

Èrika García Pujol

  Responsable digital de SER Catalunya. Graduada en periodismo por la Universidad Autònoma de Barcelona y Máster en Periodismo Avanzado y Reporterismo. Trabaja en Ràdio Barcelona des de 2018.

   
  • Cadena SER

  •  
  Programación
  Cadena SER

  Hoy por Hoy

  Àngels Barceló

  Comparte

  Compartir desde el minuto: 00:00