Sociedad

Els experts desmunten l'alarma: El fentanil no ha arrelat a Catalunya

Tot i que és la droga més mortífera als Estats Units, la població catalana que ha consumit fentanil no arriba a l'1%

REPORTATGE. El fentanil a Catalunya: menys de l'1% n'ha consumit

REPORTATGE. El fentanil a Catalunya: menys de l'1% n'ha consumit

01:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1691769395783/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'ús del fentanil no és preocupant a Catalunya, segons els experts. Aquesta substància, de la família dels opioides, té una potència entre 50 i 100 vegades superior a la morfina. Fa anys que es consumeix com a droga i ha provocat més de 100.000 morts anuals als Estats Units. Tot i que en aquell país sí que és una epidèmia, a Catalunya la població que n'ha consumit no arriba ni a l'1%.

El consum de fentanil pot provocar sensació de benestar i eufòria, però és altament addictiu i el risc per sobredosi és molt alt. A les sales de consum catalanes, per on passen cada any unes 3.000 persones, el fentanil només es va detectar 5 vegades l'any passat. Segons els Mossos d'Esquadra, tampoc es fan decomisos de la substància. Aquestes dades mostren que, com afirma el subdirector general d'Addiccions del Departament de Salut Joan Colom, "la situació a Catalunya és radicalment diferent de la que es viu als Estats Units".

Joan Colom, subdirector general d'addiccions

00:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1691769338664/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segons el doctor Colom, l'epidèmia que està provocant aquesta droga al nord d'Amèrica "no és reproduïble a Catalunya". Aquí, l'ús del fentanil no s'ha pervertit, sinó que encara se'n fa un ús ambulatori. Aquesta substància, que està indicada per a dolors aguts, se subministra en casos molt puntuals i sempre amb recepta. Tenir un sistema públic que prescriu aquest medicament ha evitat que la gent acudeixi al mercat negre per aconseguir-lo. Als Estats Units, en canvi, alguns malalts van haver de recórrer a la via il·legal per obtenir el fentanil. En prendre el medicament pel seu compte, es van fer addictes.

Mireia Ventura, Energy Control

00:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1691769303624/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mireia Ventura, directora dels serveis d’anàlisi d'Energy Control, remarca que el fentanil, que és la droga que provoca més morts per sobredosi als Estats Units, no n'ha provocat cap a Catalunya. Aquesta és una prova més del seu baix impacte en aquest territori. Pel que fa a l'ús d'aquest medicament com a substància de tall per a adulterar altres drogues, la presència de fentanil és "testimonial", assegura el doctor Colom.

Ventura explica que, tot i que el fentanil és perillós, Catalunya no és un escenari on aquesta droga pugui ser tan mortífera com als Estats Units perquè "la manera com es respondria a la crisi seria diferent". El doctor Colom afirma que, tot i que "cap dada indica que s'està incrementant l'ús del fentanil", tant Salut com altres organismes es mantenen "amatents" fent seguiment i prevenció.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00