Sociedad

Famílies de Turó de la Peira denuncien que fa 2 anys que no tenen pediatre al barri

El 2021 el departament de Salut va suprimir aquest servei al·legant motius de seguretat a causa de la pandèmia, però la pediatria no ha tornat al CAP Turó

Famílies de Turó de la Peira denuncien que fa 2 anys que no tenen pediatra al barri

Famílies de Turó de la Peira denuncien que fa 2 anys que no tenen pediatra al barri

04:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1692110486109/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Més de 3.000 nens i adolescents es van quedar sense pediatre al seu barri quan van eliminar el servei al CAP Turó. L'any 2021, amb motiu de la pandèmia, el departament de Salut va suprimir la pediatria al·legant motius de seguretat. Aquesta mesura havia de ser provisional, però 2 anys després, les famílies de Turó de la Peira denuncien que els seus fills "estan desatesos al seu barri".

Aquest servei s'ha traslladat al CAP Rio de Janeiro, que ara compta amb un equip d'atenció primària (EAP) que agrupa la pediatria dels infants de Porta-Prosperitat, Verdum i Turó-Vilapicina. L'equip pediàtric territorial està a 20 minuts caminant del CAP Turó. Esther Morales, veïna de Turó, té dues filles d'1 i 4 anys. Ella explica que la combinació amb transport públic no és bona i que, cada cop que va al pediatre, ha de caminar més d'una hora entre l'anada i la tornada. Esther assegura que aquests problemes de logística han fet que algunes persones automediquin els seus fills.

Els veïns s'han reunit amb la direcció del CAP i amb els responsables del Servei d'Atenció Primària de l'àrea nord de Barcelona, però no els han ofert cap alternativa. De fet, el departament de Salut assegura que aquesta mesura ha millorat la qualitat del servei perquè ara la ràtio de nens per pediatre és menor. Els afectats, però, reivindiquen la necessitat de tenir un pediatre a prop de casa.

Maria del Mar Serrano, una altra veïna de Turó, assegura que aquest barri és especialment sensible. Ella explica que hi ha "més embarassos adolescents i malnutrició". Segons la memòria "Barcelona Salut als Barris" de l'Agència de Salut Pública de Barcelona publicada el 2022, Turó de la Peira és un dels més desfavorits de la ciutat. Maria del Mar diu que és un "barri deprimit" i remarca la importància de la prevenció.

Maria del Mar, veïna de Turó de la Peira

00:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1692094926508/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Equips territorials de pediatria

El departament no preveu que el servei de pediatria torni al CAP Turó. De fet, a Barcelona ja existeixen 10 equips territorials i a tota Catalunya en són 26. Salut assegura que aquest model és molt beneficiós pels infants, però també pels professionals. Els serveis territorials d'atenció pediàtrica es van crear fa més de 15 anys, l'any 2007, amb l'objectiu que els professionals que estan al voltant de la cura dels infants treballin de manera conjunta. Les unificacions es fan d'acord amb criteris com la dispersió geogràfica o la quantitat poblacional, entre d'altres.

La Dra. Anna Gatell, presidenta de la Societat Catalana de Pediatria de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, defensa que aquest model presenta molts avantatges. Explica que ara compten amb més personal i més especialitzat, així com amb mètodes de diagnosi que prevenen la derivació hospitalària.

Anna Gatell, presidenta de la Societat Catalana de Pediatria

00:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1692095390249/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La Dra. Gatell diu que no pot haver-hi "cafè per tothom" i que els veïns han d'assumir que "no sempre es pot tenir un pediatre a la porta de casa". A la vegada, però, reconeix el descontentament de les famílies. Assegura que elles no veuen els beneficis perquè el Departament no ha fet la feina de "vendre el model". En aquest sentit, demana a Salut que "hi cregui" tant com els pediatres ho fan.

Anna Gatell, presidenta de la Societat Catalana de Pediatria

00:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1692095458995/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La implementació d'aquest model es va frenar per l'arribada de la Covid. Salut havia promès reprendre-la, però no s'està fent al ritme que agradaria als professionals. La Dra. Gatell creu que les eleccions municipals ha sigut un dels motius de la frenada en l'execució. Ella entén que és "complicat de vendre des del punt de vista electoral".

Els veïns de Turó no perden l'esperança i preparen accions per als mesos de setembre i octubre. El seu objectiu és que el departament de Salut vegi que la seva reivindicació no s'atura.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00