Sociedad

Els nens catalans s'hauran de fer un examen mèdic del cor a partir dels 8 anys

Salut està enllestint un pla per afegir per primera vegada la salut cardiovascular a les revisions mèdiques infantils

Imatge d'arxiu / Halfpoint Images

Barcelona

El Departament de Salut està enllestint un pla per afegir la salut cardiovascular a les revisions mèdiques de tots els infants facin o no esport, segons ha pogut saber SER Catalunya. Ara mateix només es fan un electrocardiograma els infants que ho demanen, sovint perquè els hi exigeix alguna federació esportiva. Sovint ho han de fer en centres privats, per la falta de disponibilitat als centres públics. És la primera vegada que es té en compte la salut del cor en un pla de revisions de nens.

La intenció és "homogeneïtzar" el procés, segons explica a SER Catalunya el doctor Ferran Rosés, cap de cardiologia pediàtrica de l'Hospital Vall d'Hebrón i artífex del pla. "Si ets un nen que fa esport, segurament t'hauran fet un electro. Si ets un nen que no fa esport, segurament mai t'ho hagin fet". Ara, explica Rosés, volen a rribar a tothom, "no només als qui ho poden pagar o als que algú els ho ha demanat per poder fer exercici físic".

Una mesura històrica

Mai abans s'havia teixit un pla cardiovascular de revisions pediàtriques públiques a Catalunya. Ara, entre els 8 i els 10 anys, i entre els 12 i els 14, els menors s'hauran de fer un examen mèdic. A les revisions es tindrà en compte l'historial mèdic familiar, i es farà un electrocardiograma.

A la medicina privada, els pediatres ja ho recomanaven als pacients des de fa anys. Tot i així, no els hi arribaven gaires nens que ho demanessin. El doctor José Manuel Siurana, Cap de la Unitat de Cardiologia i Medicina de l'Esport de l'Hospital HM Nens, explica a SER Catalunya que "tothom dona per fet que s'ha de fer", però que "a la pràctica del dia a dia de la consulta", no s'acaba de fer mai.

Evitar problemes a llarg termini

La revisió pot detectar des dels problemes més greus a coses molt més petites però que poden afectar a llarg termini. Les revisions de cor poden detectar moltes patologies: un afebliment de miocardi, arrítimies, cardiopaties o desequilibris en el flux de sang a les artèries. Algunes d'aquestes afectacions "no plantegen un problema greu quan ets un nen, però amb el pas del temps poden esdevenir molt més perilloses", explica el doctor Siurana. L'electrocardiograma pot detectar abans aquestes alteracions, i evidentment, també pot prevenir el cas més greu: el de la mort sobtada.

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana....