Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

La Generalitat inicia el procediment per sancionar 200 municipis que gasten més aigua de la permesa

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha explicat a l'Aquí Catalunya que els ajuntaments només han gastat un 15% del pressupost que els subvenciona l'administració

Barcelona

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha explicat en una entrevista a l'Aquí Catalunya que tenen previst sancionar 200 municipis que gasten més aigua de la permesa, tot i la situació de sequera que pateix Catalunya. De moment, ha dit Reyes, se'ls enviarà un requeriment avisant que estan incomplint la normativa i les multes arribarien al novembre.

Reyes assegura que les sancions són necessàries per evitar situacions injustes on, per exemple, un municipi hagi invertit per evitar les fuites a la xarxa de distribució, però es quedi igualment sense aigua perquè el del costat que s'abasteix dels mateixos pous perd aigua per falta de manteniment de les canonades.

Tot i que ara s'envien aquests 200 requeriments les multes no arribaran fins al novembre perquè el procediment administratiu té un recorregut llarg: els ajuntaments poden presentar a legacions, recórrer les sancions... .

Segons dades de la Generalitat hi ha més de 200 que no compleixen municipis gasten més el que decreta el pla de sequera. El director de l'ACA assegura que des que es van publicar les dades de restriccions i ha entrat en vigor el règim sancionador, hi ha més debat i més preocupació.

Situació preocupant

El director de l'ACA ha explicat que portem 3 anys amb una pluviometria inferior a la mitjana i això vol dir que, en 36 mesos, ha entrat als embassaments la meitat de l'aigua que hauria d'haver entrat en condicions normals. Samuel Reyes parla de situació "preocupant" especialment per als municipis que no estan connectats a cap xarxa supramunicipal, tenen els pous secs i han de portar aigua en camions cuba.

Reyes ha explicat que s'intentarà evitar els talls d'aigua perquè s'ha demostrat que poden ser contraproduents. "Si adverteixes a la població que només tindran aigua de 20h a 8h, a les 19h tothom omple banyeres, galledes i acaba havent-hi un consum més elevat", diu el director de l'ACA. Per això, consideren que és millor reduir la pressió de l'aigua.

Falta d'inversió a la xarxa

Reyes ha lamentat que, durant molts anys, no s'han fet les inversions corresponent i les canonades s'han malmès. Diu que els ajuntaments només han gastat un 15% del pressupost que els subvenciona l'ACA. Alguns no tenen capacitat per actuar, però ho poden fer a través dels consells comarcals, com ha passat a Osona.

Diu Reyes que més enllà de la xarxa de distribució també cal licitar ja les obres de la dessaladora de la Tordera i que el ministeri ajudi a transformar els gran regadius.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00