Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política

Xavier Domènech obre la investidura: "Puigdemont té un pòquer d'asos"

Sis anys més tard de l'1 d'octubre, Xavier Domènech, exlíder "En Comú Podem", passa per l'Aquí Catalunya per reflexionar sobre l'autodeterminació de Catalunya, i l'escenari polític actual.

Xavier Domènech, a l'Aquí Catalunya

Barcelona

L'exlíder d'En Comú Podem ha estat a l'Aquí Catalunya i també ha parlat d'una reforma constitucional, del referèndum o de les contradiccions entre Podemos i Sumar. Segons Domènech, "l'1 d'octubre va ser una de les màximes expressions, d'una mobilització d'afirmació d'una sobirania de Catalunya". Aquest referèndum va significar l'assoliment del "punt més àlgid del procés", tot i que a partir d'aquell moment es va començar a acabar.

En aquell 1 d'octubre de 2017, En Comú Podem va votar en contra de la Llei de Referèndum i la Llei del Procés constituent, però tot i això van animar a la població a anar a votar. Xavier Domènech explica que el seu grup polític va decidir que no hi havia les condicions per celebrar un referèndum vinculant, però que sí que era una gran mobilització d'afirmació de la sobirania de Catalunya. Per tant, van decidir participar-hi. L'estratègia dels comuns era assolir un referèndum pactat, en el marc d'un estat que reconegués la sobirania de Catalunya, per tant, un estat plurinacional.

Posant el punt de vista en el futur, fent referència a aquest referèndum pactat que tant han defensat, Domènech afirma que hi ha una correlació de forces, la qual fa pensar que inevitablement Catalunya haurà de votar. Segons l'ex-diputat, hi ha una fallida democràtica i de l'Estat que ha mostrat signes de bloqueig en els últims anys. Explica que això només es pot solucionar amb una reforma constitucional, la qual és impossible sense comptar amb Catalunya i sense una part d'aquesta.

Xavier Domènech considera que "hi ha un bloqueig mutu i s'acabarà votant, però no serà immediat". Amb aquesta afirmació l'ex comú afirma que hi ha una crisi de sobirania, on cada cop està més clar que a l'Estat espanyol només hi ha dues alternatives: PP i VOX o PSOE amb una majoria plurinacional d'Esquerres. A més a més afirma que en el centre del debat no només està Esquerra, sinó que també hi és Junts.

Recorda a les forces independentistes que no podrien tenir la clau del govern, sense el suport d'altres forces polítiques com Bildu o Sumar. "L'independentisme hauria de pensar que hauria de poder conviure i negociar un model d'Estat, no només per Catalunya, sinó pel conjunt d'aquelles forces que fan possible que Catalunya i l'independentisme sigui rellevant".

Assegura que la constitució té perill de morir, si aquesta no rep una reforma. Planteja una via molt innovadora , la qual consisteix a dur a terme un referèndum de reforma constitucional, i en el cas de sortir el sí, amb una majoria simple, es realitza aquesta reforma.

Per acabar Xavier Domènech fa un pronòstic de com acabarà la investidura a Madrid: "El pronòstic és que hi ha investidura". Afirma Puigdemont té un pòquer d'asos, el qual no deixarà perdre en unes segones eleccions.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00