"A 'La plaça del Diamant' ens trencàvem als assajos"
El clàssic de Mercè Rodoreda arriba al TNC en una versió coral de Carlota Subirós
ENTREVISTA. La plaça del Diamant
18:38
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1697372221210/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Onze dones intèrprets de diferents generacions són una única Natàlia (Colometa) en la versió del clàssic 'La plaça del Diamant' de Mercè Rodoreda que ha muntat la directora Carlota Subirós al Teatre Nacional de Catalunya. L'obra que narra la vida d'una noia de Gràcia al llarg dels episodis que han marcat la història d'Espanya del segle XX (de la Segona República a la Dictadura) es va estrenar aquest estiu al Festival Grec de Barcelona.
Les colometes son Lurdes Barba, Màrcia Cisteró, Montse Esteve, Paula Jornet, Vicenta Ndongo, Neus Pàmies, Anna Pérez Moya, Alba Pujol, Vanessa Segura i Yolanda Sey que narren la novel·la en primera persona amb música en directe de Clara Aguilar, que també ha composat la banda sonora. Mentre fan parlar la Natàlia, despleguen per l'escenari de la sala gran del TNC un munt d'objectes que reconeixem del llibre, des de la moto d'en Quimet al cargol de mar.
Rodoreda, un pou
"Rodoreda té una profunditat que a una edat, de jove, ni l'ensumes, i quan arribes a un lloc de la vida on tens la capacitat d'entendre les coses que et dona l'experiència et colpeix, això i la poesia que té aquesta dona. És impossible no sentir-te traspassada", diu Vicenta Ndongo al 'Tot és comèdia'. En la mateixa entrevista, una altra de les colometes, Alba Pujol, posa l'accent en el comportament abusiu de Quimet, la parella de la Natàlia en la ficció, "és un maltractador, però també penso que és el reflex d'una generació. Ara llegim 'La plaça' amb aquests filtres i ens salten totes les alarmes"
"L'obra ressona amb un eco tan gran aquests dies de guerra, el dolor i el trauma d'un enfrontament civil", diu Alba Pujol que confessa que hi havia molts dies on "ens trencàvem en els assajos". Sobre la manera que tenen de repartir-se la història entre les onze, Vicenta Ndongo diu que "Carlota Subirós va fer un tarot amb les nostres imatges i, com si fes màgia, ens va anar adjudicant els textos en funció del que ella sentia que cadascuna de nosaltres podria donar en cada moment". 'La plaça del Diamant' es representa al TNC fins al 5 de novembre.