Ocio y cultura

Un viatge per la vida de Salvador Dalí

Aquest divendres obre al públic per primera vegada la casa nadal de Salvador Dalí, a Figueres

Imatge de Salvador Dalí, al nou equipament

Imatge de Salvador Dalí, al nou equipament / BAF

Figueres

L'any 1936 Salvador Dalí va estar a punt de morir durant la primera edició de l'exhibició surrealista de Londres. L'artista, estava protagonitzant un dels seus "happenings" vestit amb una escafandre, quan va començar a notar que li faltava l'aire.

És un dels capítols de la vida del geni empordanès que s'explica a la visita de la seva casa natal, que ha obert les portes al públic aquest divendres. En aquesta ubicació, on va néixer l'any 1904 i hi va viure fins als set anys, es vol oferir una visita "molt emocional, que submergeixi al visitant a Salvador Dalí, que el pugui gairebé tocar" explica Eduard Bech, el director de l'equipament. Una audioguia, que et narra la seva vida i t'indica cap on has d'anar avançant, la música ambient, especialment creada per la visita i les múltiples projeccions d'imatges i vídeos creen aquesta sensació de capbussament.

Del Dalí nen al Dalí personatge

La visita comença per la planta baixa, en una petita habitació on s'ubicava la notaria de Salvador Dalí pare. Recorrent l'habitatge familiar, al primer pis, s'expliquen els primers records de Dalí: la seva relació amb els pares i amb la seva germana Anna Maria, que va ser la primera confident.

Al segon pis, es descobreix el Dalí adult, "mal estudiant", la seva estada a la Real Academia de Madrid i la seva relació amb Garcia Lorca i Buñuel. També s'explica la relació amb Gal·la i el trencament amb la seva família. El circuit avança cap al Dalí "personatge", on es repassa el seu interès per la física quàntica, la relació amb els mitjans i també, els seus múltiples "happenings", entre ells, el de l'ocelot Babou i el de l'escafandre, a Londres.

Finalment, l'última planta ofereix una aproximació completament immersiva de la influència que el paisatge empordanès va tenir en l’obra del pintor.

Tot això en una visita audio guiada (en català, castellà, anglès i francès) que dura una hora i es fa en grups reduïts de 8 persones. Té un cost de 12 euros.

Sala per "obres convidades"

A la planta baixa, just abans de començar la visita, una sala servirà per exposar obres convidades. Ara compta amb quadres de la família de Dalí cedits pel MNAC. S'hi poden veure, per exemple, Retrat del meu pare (1925) o Retrat de la mare (1913).

En aquest sentit, la regidora de cultura de l'Ajuntament de Figueres, Mariona Seguranyes, diu que es tracta del “punt de partida” però que, en un futur, no descarten “treballar en elements més patrimonials” per complementar la visita.

Un procés de 30 anys

Les obres de rehabilitació de la casa natal del geni van començar el setembre del 2019, però el procés d’adquisició de la finca, ubicada al carrer Monturiol 20 -conegut com el carrer dels ‘genis’- va començar molt abans. Concretament, l’any 1995 quan l’aleshores alcalde, Marià Lorca, va comprar la botiga Tamaris -que havia estat la notaria del pare Dalí- i part de l’entresol.

L'any 2001, amb Joan Armangué al capdavant del consistori, es van adquirir les parts que faltaven de la planta baixa i l'entresol, tot el primer i el segon pis. Entre el 2005 i el 2006 es va rehabilitar la façana com a pas previ per condicionar l'edifici als futurs usos.

Durant aquests gairebé 30 anys, els successius ajuntaments han anat fent passos per aconseguir incorporar l'equipament a la ciutat i convertir-lo en espai visitable. En total, les actuacions han costat 4,2 MEUR. I des d’aquest divendres ja és una realitat.

Obre al públic la casa natal de Salvador Dalí

01:18

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1697812321678/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00