Sociedad

Comença l'última fase de restauració del retaule del Corpus Christi de la catedral de Girona

Laia Roca, una de les restauradores, explica a l'Aquí Girona com estan anant els treballs

Laia Roca, restauradora del retaule del Corpus Christi de la Catedral de Girona

Laia Roca, restauradora del retaule del Corpus Christi de la Catedral de Girona / BAF

Girona

La setmana passada van començar els treballs de la segona i última fase de restauració del retaule del Corpus Christi de la Catedral de Girona. Unes tasques que duraran uns quatre mesos. Es tracta d'una peça renaixentista, d'uns tres metres d'alçada, que data entre el 1562 i 1570 i representa un Sant Sopar. "No sempre tens el privilegi de tocar peces d'aquest nivell" diu Laia Roca, una de les restauradores encarregades del treball. "És un plaer" assegura.

Roca explica als micròfons de l'Aquí Girona que durant la primera fase, que va tenir lloc el 2019, va incloure "una feina important però invisible". Un estudi tècnic dels materials, fotografies amb llum infraroja i una neteja de la part del darrere del retaule, van ser algunes de les tasques que van du a terme. Ara, en la segona part, la "més visible", netejaran de dalt a baix el retaule, perquè recuperi els colors originals.

A cada part del retaule s'hi han d'aplicar uns productes diferents, específics, i això "és la gràcia" de la professió segons Roca. "En cada restauració, els reptes són nous". Aquest ofici, que requereix un perfil "tècnic, científic i artesà", l'exerceixen majoritàriament dones. Segons un estudi de l'Associació Professional de Conservadors-Restauradors de Catalunya (CRAC), les dones representen el 86% dels professionals. Segons Roca, aquest biaix s'explica pel fet que "la restauració està lligada a la cura, que tradicionalment s'ha associat a les dones". Subratlla que malgrat "sembla una feina molt polida, no sempre és així, també té parts dures físicament".

Un vitrall cinc segles amagat

De fet, durant la primera fase d'aquests treballs, ara fa quatre anys, les dues restauradores van ser les que van trobar el vitrall de Sant Martí i Sant Francesc darrere del retaule. "No sé si ens passarà mai més a la nostra carrera professional!" diu Roca, "no érem molt conscients del que estava passant. Aquí hi havíem trobat fragments de vidre minúsculs, i ens plantejàvem trobar entre la pols, com a molt, un altre trosset". La vidriera feia 457 anys que estava en aquell racó de la Catedral amagat, i va resultar ser el vitrall figuratiu -que conté escenes dibuixades- més antic de Catalunya.

L'entrevista sencera, aquí:

Laia Roca, restauradora del retaule del Corpus Christi de la Catedral de Girona

16:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1698754502597/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00