Sociedad

Aigua és Vida porta als jutjats el conveni entre Girona i el Consorci de la Costa Brava per l'aigua del Ter

Segons la plataforma s'extreu massa aigua, mentre el cabal del riu cada vegada s'aprima més

Representants de la plataforma l'Aigua és vida

Representants de la plataforma l'Aigua és vida / BAF

Girona

Aigua és vida ha denunciat el conveni entre l'Ajuntament i el Consorci d'Aigües de la Costa Brava que regula l'aigua que es capta del Ter. Concretament, han interposat un recurs contenciós administratiu contra aquest conveni signat el mes d'abril.

El contracte permet que s'extreguin 1.380 litres per segon del riu Ter, dels quals 720 litres s'envien a municipis de la Costa Brava i 660 abasteixen Girona, tal com es fa des del 2012.

El que denuncia la plataforma és que el riu cada vegada és més prim. Calculen que té un 45% menys de cabal que fa 60 anys. També posen en relleu la situació de sequera que vivim. Laura Vidal d'Aigua és Vida ha apuntat que en aquest cas, es prioritzen els interessos econòmics per damunt dels ambientals i socials.

Segons la plataforma, aquesta extracció incompleix la normativa que regula l'aigua del riu, que és la llei del Ter del 1958, que estableix un màxim de 1.000 litres per segon. A més, també denuncien que tot aquest procés entre l’Ajuntament i el Consorci és irregular i poc transparent, i que el procés jurídic, com a mínim, els aportarà informació "que com a entitat no podem aconseguir" tal com ha dit Pau Masramon, també de l'Aigua és vida.

Conseqüències més enllà de la gestió de l'aigua

La portaveu de SOS Costa Brava, Eugènia Pascual, critica que el conveni "obre les portes" al creixement urbanístic al litoral, i "fa perillar tota la feina" que ha fet l'entitat (en referència al fet que han pogut "aturar" 15.000 habitatges). Segons Pascual, l'augment de cabals cap a la Costa Brava "afavorirà" que hi hagi ajuntaments que modifiquin els seus POUM per créixer més. "Per tant, tots aquests habitatges que hem aconseguit aturar quedarien en no res", afirma.

Així ho hem explicat a l'Aquí Girona:

Aigua és Vida porta als jutjats el conveni entre Girona i el Consorci de la Costa Brava per l'aigua del Ter

05:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1699454955524/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00