Sociedad

Querella per tortura i revelació de secrets contra la policia infiltrada a l'esquerra independentista de Girona i Salt

Cinc entitats i l'activista amb qui l'agent va tenir una relació volen "desemmascarar" qui va orquestrar l'operatiu

Imatge posterior a la presentació

Imatge posterior a la presentació / ACN

Girona

Cinc entitats i l'activista amb qui una agent de la Policia Nacional va mantenir una relació sentimental per infiltrar-se en moviments de l'esquerra independentista de Girona i Salt durant tres anys han presentat una querella per delictes de tortura, lesions psíquiques i revelació de secrets. Tot i que remarquen que no tenen confiança en la justícia, esperen que la investigació serveixi per "desemmascarar" qui va orquestrar "aquesta operació policial il·legal". Per això, la querella és tant contra l'agent, que es va infiltrar fent servir el nom fals de Maria Perelló, com contra "els seus superiors". L'advocat Benet Salellas ha exposat que han interposat la querella als Jutjats de Girona aquest dijous, pendents que s'admeti a tràmit.

"Aquestes tècniques de manipulació i control només tenen un nom: tortura, amb l'agreujant que ha estat exercida amb finalitat de persecució ideològica, com a funcionària i en nom de l'estat espanyol. Per fer front a aquesta greu injustícia, hem presentat una querella judicial contra els comandaments policials responsables d'aquests fets i contra la infiltrada", ha explicat el roda de premsa aquest divendres Òscar Campos, l'activista amb qui l'agent de la Policia Nacional va fingir tenir una relació sentimental durant quasi tres anys d'infiltració als moviments socials i independentistes de Girona i Salt.

L'advocat Benet Salellas ha concretat que han interposat la querella als Jutjats de Girona aquest dijous, que anirà a parar a la taula d'un dels jutjats d'instrucció per valorar si l'admet a tràmit: "Tenim arguments molt vàlids que han de donar sí o sí peu a l'obertura d'aquesta investigació". Una instrucció en la qual volen exercir l'acusació particular en nom de l'Òscar i de cinc entitats amb personalitat jurídica perjudicades per la infiltració de l'agent: l'Ateneu Popular Salvadora Catà, l'Espai Antiracista, el Sindicat d'Habitatge, la CUP i Òmnium.

Segons el lletrat, tot i que "el nivell de perjudici es molt diferent", d'aquesta manera han volgut deixar palès davant dels tribunals que hi ha un teixit social que "acompanya" Campos en l'acció judicial. La querella, detalla l'advocat, va dirigida "contra Maria Isern Torres i contra els seus superiors". Salellas sosté que els comandaments que "van preparar aquesta operació d'infiltració i la van dirigir" són coautora dels tres delictes que recull la denúncia: tortura, lesions psíquiques i revelació de secrets.

Superiors com a coautors

Més enllà dels comandaments de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, els activistes sostenen que hi ha "altres superiors" que, tot i no haver "executat directament" l'operació d'infiltració, també "són responsables" perquè en coneixen l'existència i no hi van posar fi. Aquí, les entitats apunten al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, tot i que per ara no hi ha suficients indicis com per interposar un querella contra seu davant del Tribunal Suprem

Benet Salellas ha afirmat que aquest sistema per "obtenir informació de manera indeguda, il·legal i il·legítima" és un delicte de tortura: "Està configurada com al mecanisme de l'Estat per tal d'obtenir informació a través de la causació de dany i dolor cap als ciutadans, i ens sembla que és un concepte que encaixa perfectament en el que aquesta funcionària i el Ministeri de l'Interior han fet a l'Òscar".

A la querella també demanen que s'obri la instrucció per un delicte de lesions psíquiques perquè, arran de la infiltració fingint ser la seva parella i creant l'aparença d'un projecte de vida comuna, l'agent ha causat seqüeles emocionals a l'activista, diagnosticat amb depressió i estrès posttraumàtic. "Fer públic el trastorn no és per generar pena, sinó per conscienciar sobre fins a quin punt l'estat espanyol i els comandaments policials poden arribar a transgredir els nostres drets per castigar-nos i reprimir-nos per les nostres ideologies polítiques", ha exposat Campos.

Finalment, la querella acusa la policia i els seus superiors d'un delicte de revelació de secrets, per l'obtenció d'informació de manera il·legal. En aquest punt, Salellas ha recordat que l'agent va ser present a reunions dels encausats pel tall de l'AVE del primer aniversari de l'1-O -entre els quals hi ha Campos- amb els seus advocats per traçar l'estratègia per al judici, que s'ha suspès en diverses ocasions i encara no s'ha celebrat. "No només ens investiguen, no només ens controlen i ens criminalitzen, sinó que volen saber les nostres estratègies de defensa per lluitar contra això", ha lamentat l'advocat.

Salellas ha remarcat que han adjuntat a la querella el pronunciament del Col·legi d'Advocats de Girona emparant que això és "una vulneració al dret de defensa i a un procediment just".

"Exigim que s'investigui fins al final aquesta operació policial perquè tenim tot el dret a saber-ne la veritat fins als darreres detalls. Exigim saber qui són els responsables perquè han de ser apartats de les seves funcions i castigats. I exigim una reparació dels danys causats", remarca la campanya engegada per les entitats per difondre la situació i evitar que el cas "quedi impune".

Querella per tortura i revelació de secrets contra la policia infiltrada a l'esquerra independentista de Girona i Salt

03:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1699629909015/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00