Aquí Lleida
Sociedad | Actualidad

Salut Mental Ponent demana cobrar les subvencions "quan toca"

Conversa amb la presidenta de l'entitat, Maria Ribó

Maria Ribó és la presidenta de Salut Mental Ponent.

Maria Ribó (Salut Mental Ponent): "Els diners que tenim assignats com a subvencions haurien d'arribar quan toca i no a finals d'any, com ara"

Lleida

Salut Mental Ponent demana cobrar les subvencions que tenen assignades "quan toca" i no a finals d'any, com ara passa, cosa que els obliga a tirar de pòlissa bancària per fer front a les nòmines dels 20 treballadors que tenen a l'entitat. Atenen, cada any, entre 300 i 400 persones, i tenen en marxa diferents programes per ajudar les persones amb diagnosi de salut mental i les seves famílies a complementar l'acompanyament que necessiten al marge o a més a més dels tractaments sanitaris que ja reben les persones diagnosticades.

Promoció de l'autonomia

Així ho ha explicat en una entrevista a Ràdio Lleida la presidenta de Salut Mental Ponent, Maria Ribó, qui ha destacat també que, a través d'un dels serveis que ofereixen, el SAVI, Servei d'Atenció a la Vivenda, en què es promou l'autonomia de les persones que estan passant per un procés de recuperació de salut mental per tal d'ajudar-les a viure amb normalitat, ara tenen 5 pisos i això és "insuficient". En aquests pisos, les persones diagnosticades d'alguna dolència de salut mental estan acompanyades d'educadors o treballadors socials (que paga l'entitat) i que els ajuden en aquest procés. Per tant, cobrar les ajudes i subvencions -"que, per sort, ens arriben de diferents administracions i entitats", haurien d'arribar a temps "per no haver d'estar pendents, com ara, de si s'ha cobrat, de si no, de si ens tocava aquesta quantitat o aquesta altra".

30 anys

Salut Mental Ponent és va crear ara fa 30 anys per part d'un grup de famílies amb nens i nenes amb problemes de Salut Mental que es van veure amb la necessitat de posar en comú pors i inseguretats per tal de fer front als tractaments que necessitaven els seus fills. Ara són "al voltant de 200 socis", afirma Maria Ribó i a part de tenir 20 treballadors, atenen a l'any entre 300 i 400 usuaris. Al 2021, segons la memòria de l'entitat, van ser 316 les persones amb problemes de salut mental que van passar per Salut Mental Ponent.

Ampliació del Club Social

Donen serveis tant a les persones diagnosticades amb problemes de salut mental com a les famílies. De fet, hi ha un Servei d'Atenció a les Famílies en què es dona assessorament i atenció psicològica i social i fins i tot hi ha una Escola de Pares on també es donen pautes per accedir a ajuts i prestacions econòmiques. Pel que fa als serveis que ofereixen a les persones amb problemes de salut mental, Salut Mental Ponent compta amb diferents alternatives. Una de les que té més èxit és el club social. Una de les joies de l'entitat perquè els usuaris pateixen molt aïllament i el club social intenta combatre'l, plantejant activitats en comú, tallers i també organitzant trobades. Aquest club social ha arribat a tenir tant d'èxit -ara té més de 70 usuaris- que Salut Mental Ponent es planteja ampliar-lo de cara a 2024.

"Mirar cap als joves"

Un dels reptes que també es troben a Salut Mental Ponent és l'augment de persones joves diagnosticades amb problemes de salut mental. Després de l'entrevista a Maria Ribó, amb el micròfon al carrer, ciutadans triats a l'atzar han proposat mesures per millorar l'atenció a la salut mental. Una d'elles, la Paula Flor, una noia jove, ha dit que aprofitant que ara hi ha la vaga d'infermeres i que això pot ser un símptoma de malestar també en l'atenció cap a les persones amb diagnosi de salut mental, el que ella demanava era més atenció i més recursos per aquestes persones que han de tractar amb persones amb problemes de salut mental. I sobretot persones joves, col·lecitu, segons ha assenyalat, on han crescut els intents de suïcidi.

"Normalitzar i no estigmatitzar"

Un altre dels testimonis agafats a peu de carrer és el de la Nati, qui ha assegurat que ella va ser diagnosticada de depressió, que també és un trastorn de salut mental, i es queixa que va tenir molta incomprensió al seu voltant. Demana "normalitzar" les malalties mentals com es normalitza "qualsevol altra malatia, una hipertensió, o el que sigui". De la mateixa opinó és un altre testimoni que ha volgut parlar pels micròfons de Ràdio Lleida, en Ferran Florin, qui afirma que va haver de pre-jubilar-se per un problema d'ansietat i el que creu que caldria per millorar la salut mental és "normalitzar" enlloc d"estigmatitzar".