Sociedad

El govern expedienta cinc empreses més pels vessaments de pèl·lets a la Costa Daurada

El departament d'Acció Climàtica es planteja sancionar per aquests vessaments fets per empreses de la zona que fabriquen aquests materials, i que estarien incomplint la Llei de Responsabilitat Ambiental

La costa de Tarragona també ha patit vessaments de pèl·lets, tot i que amb menys intensitat que Galícia / ACN

Tarragona / Barcelona

Acció Climàtica amplia l'expedient a diverses empreses químiques de Tarragona per la contaminació amb pèl·lets a la costa Daurada. Passen de 8 a 13 i el govern es planteja sancions per aquests vessaments. Aquestes empreses, que fabriquen aquest material primari que s'utilitza per fer productes de plàstic, haurien abocat a les rieres colindants a les seves indústries aquestes petites boles de plàstic, que finalment han arribat al mar.

Un dels punts on se n'han trobat més ha estat a la platja de La Pineda, al terme municipal de Vila-Seca (Tarragonès). La contaminació per pèl·lets a la Costa Daurada no té res a veure amb el que està passant aquests dies a Galícia i part del Cantàbric: allà, un vaixell amb aquest material va fer vessaments en alta mar que han acabat arribant a la platja, i en un volum molt més alt.

Inicialment es van expedientar 8 empreses a Tarragona pels vessaments a la costa catalana, companyies que ha han presentat al·legacions. En paral·lel, l'Agència Catalana de l'Aigua obre expedient sancionador a cinc empreses més pel mateix fet, per incomplir la llei de responsabilitat ambiental. Les primeres vuit empreses a les quals es va obrir l'expedient són Repsol Química, Dow Chemical, Basell Poliolefinas, SK Primacor, Transformadora de Etileno, Katoen Natie, Schmidt Ibérica i Ravago Plásticos. Les cinc noves no ha trascendit.

Un home ensenya restes de pèl·lets a la platja de La Pineda, a Vila-Seca / ACN

L'expedient es va iniciar arran d'una denúncia davant la Generalitat presentada el mes d'octubre per Good Karma i Surfrider Foundation, dues entitats ecologistes, perquè s'investigui l'origen d'aquesta contaminació. L'any passat es van trobar 1 milió de microboletes de plàstic d'aquest tipus a les costes de Tarragona.

L'Ajuntament de Vila-Seca considera que s'ha anat tard

Una de les zones on més se n'han trobat és la platja de la Pineda, a Vila-seca. El seu alcalde, Pere Segura, ha recordat en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies que fa cinc anys que denuncien aquest dany al medi i que la Generalitat els ha "ignorat". "Hem hagut de demostrar la procedència dels pèl·lets perquè s'espolsaven la jaqueta dient que no podien definir-ne l'origen perquè podien venir de qualsevol lloc del Mediterrani", ha apuntat.

Segura s'ha mostrat satisfet amb l'ampliació de l'expedient que investiga "una situació que per fi agafa una rellevància mediàtica". En la seva opinió, fins ara el Govern no ha fet més que "cuidar la imatge" o accions "de cara la galeria". Per al batlle, un exemple d'això és la plataforma 'Zero Pèl·lets' constituïda per la Generalitat i empreses químiques productores de plàstics, en la qual ha denunciat que no s'ha convidat l'Ajuntament de Vila-seca o les dues entitats denunciants. A la vegada, ha reclamat que es consideri que els pèl·lets són "residus, i per tant tinguin un control". Una qüestió normativa que "tampoc està en vies de solució".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00