Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Xavier Corominas: "Per delictes d'opinió, a la presó no s'hi ha d'anar dòcilment, t'hi han de portar"

Aquest dilluns es commemoren els 50 anys de la detenció de sis treballadors per organitzar-se en una de les primeres comissions obreres d'una empresa a les comarques de Girona

Belén López, secretària general de CCOO a les comarques de Girona i Xavier Corominas, represaliat pel franquisme

Belén López, secretària general de CCOO a les comarques de Girona i Xavier Corominas, represaliat pel franquisme / RM

Girona

Aquest diumenge va fer 50 anys i aquesta tarda es commemora la detenció de sis treballadors de la fàbrica Torras-Hostench acusats d'associació il·lícita i propaganda il·legal. Van organitzar una de les primeres comissions obreres en una empresa. I per fer memòria hem convidat a l'Aquí Girona a Belén López, l'actual secretària general del sindicat de CCOO i un d'aquells detinguts i l'home que més temps va passar a la presó, Xavier Corominas.

"Tot el que organitzaven els treballadors era il·legal i estava perseguit. Organitzar els treballadors, encara que fos de la interpretació d'una fulla de salaris, era molt difícil. Ho consideraven propaganda il·legal" explica Corominas, que recorda que el dia que el van detenir, hi va haver una mobilització molt gran d'agents de la Guàrdia Civil.

"La comissaria i els interrogatoris en aquell moment eren molt difícils, mai estaves preparat del tot" assegura. Corominas va estar a la presó un any i mig, i va demanar la llibertat provisional tres vegades. Finalment, mai el van jutjar, perquè el Franco va morir i després va arribar l'indult del Rei. Va quedar en llibertat l'abril del 1975.

"La presó és una rutina" explica Corominas "Esperes sortir aviat. Vaig conviure amb una pila de gent: estrangers que volien passar la frontera, estafadors, gent que passava droga i delinqüents juvenils. Un món que potser altres presos polítics no van viure."

El represaliat explica que en els últims mesos d'empresonament es va plantejar fer vaga de fam perquè volia anar a la Model o a Carabanchel, perquè "allà els presos polítics ho tenien molt ben organitzat, es feia escola, formació i debats". "Jo llegia" recorda.

Preservar la memòria històrica

Belén López assegura que l'acte d'aquesta tarda és important "perquè és un acte de memòria històrica". "Actualment, que s'utilitzen determinades paraules com dictadura a la lleugera, que l'extrema dreta està agafant volada... és important que les generacions que venen recordin aquests fets". "Els treballadors i les treballadores van ser molt rellevants per avançar cap a una democràcia social" apunta.

"A la presó, per delictes d'opinió, no s'hi ha d'anar dòcilment" conclou Corominas.

Per recordar els fets, aquest dilluns es col·locarà una placa a la Gran Via de Jaume I, davant de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona. L’acte tindrà lloc a les 18h.

Escolta tota la conversa amb Xavier Corominas i amb Belén López, aquí.

Belén López (CCOO) i Xavier Corominas, represaliat pel franquisme

20:04

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1705318015487/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquí Girona, de dilluns a divendres de 15h a 16h

L'Aquí Girona és el magazín d'informació de les comarques gironines. Parlem de les coses "que passen a prop". Cultura, política, actualitat, medi ambient i esports, en una hora diària, de 15h a 16h, a les freqüències de la SER a la demarcació de Girona (98.5FM) de dilluns a divendres. Pots recuperar el programa a la nostra web o a l'Spotify.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00