Sociedad

La Xarxa de Salut Mental de les comarques gironines atén més de 3.500 persones per depressió

El 77% estan diagnosticades d'un trastorn depressiu major i el 23% d'altres trastorns de l'estat d'ànim

Dra. Maria Fe Martín, psiquiatra, als estudis de Ràdio Girona

Dra. Maria Fe Martín, psiquiatra, als estudis de Ràdio Girona / BAF

Girona

El 12% de les persones ateses a la Xarxa de Salut Mental de les comarques gironines reben tractament per depressió. Aquest dissabte es commemora el Dia Mundial de la Depressió, un trastorn que afecta de manera significativa la salut mental de la població i que sovint queda amagat a causa de l'estigma. La depressió és molt més que canvis en l'estat d'ànim quotidians; és un trastorn mental que pot influir en tots els àmbits de la vida, incloent les relacions familiars, d'amistat, així com el rendiment escolar i laboral. A les comarques gironines, la Xarxa de Salut Mental i Addiccions atén un total de 3.526. D'aquestes, el 77% estan diagnosticades d'un trastorn depressiu major i el 23% d'altres trastorns de l'estat d'ànim.

Pot afectar qualsevol persona, però les dones tenen una probabilitat més alta de patir-la que els homes. L'OMS calcula que el 3,8% de la població experimenta depressió, amb una prevalença del 5% entre els adults, i més del 10% de les embarassades i dones que acaben de donar a llum viuen aquest trastorn.

Segons informa l'IAS en un comunicat, els episodis depressius es manifesten en un estat d'ànim deprimit o pèrdua de plaer durant períodes prolongats. Poden presentar-se símptomes com dificultat per concentrar-se, sentiment de culpa, pèrdua d'esperança i alteracions en el son o en les ganes de menjar; també en la sensació de cansament i falta d'energia. La depressió pot ser classificada com a lleu, moderada o severa, amb diverses tipologies, incloent trastorn depressiu d'un sol episodi, trastorn depressiu recurrent o la depressió dins el trastorn bipolar.

La depressió esdevé el resultat d'interaccions complexes entre factors socials, psicològics i biològics. Les persones que han experimentat situacions vitals adverses tenen més probabilitats de patir-la. La relació entre la depressió i la salut física és estreta, ja que molts factors que influeixen en la depressió també són factors de risc per a malalties com les cardiovasculars, el càncer o la diabetis.

Quin són els signes més evidents? Perquè les dones tenen més probabilitat de tenir-ne? Què està passant amb els adolescents? Li preguntem a la psiquiatra de l'IAS, la Dra. María Fe Martín.

Dra. Maria Fe Martín, psiquiatra, sobre la depressió

17:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1705673610712/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00