Sociedad

Més de 6000 alumnes competeixen per veure qui sap més de cultura clàssica

Aquesta setmana ha començat una nova edició del concurs de cultura clàssica Odissea, un certament que va néixer fa 19 anys a un institut de Cambre (A Coruña) i en el que enguany participen 6268 alumnes d'onze Comunitats Autònomes

Alumnes d'una setantena d'instituts catalans participen al concurs Odissea de cultura clàssica

Alumnes d'una setantena d'instituts catalans participen al concurs Odissea de cultura clàssica

02:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1705684955176/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A diferència d'Ulisses, els alumnes -més de 6000 a tot l'estat i prop de 1200 només a Catalunya- no s'han d'enfrontar a ciclops ni sirenes sinó a una sèrie de preguntes en forma d'enigma, cada cop més complicades, que enguany giren entorn de l'alimentació a la Grècia i Roma clàssiques. Preguntes com ara "una esposa molt gelosa la va vessar tota pel cel en despertar-se", que ha estat la primera de les vint-i-cinc qüestions que alumnes de més de 300 instituts d'una dotzena de comunitats autònomes han hagut de respondre en la primera fase del concurs. Per si un cas us ho esteu preguntant, la resposta a aquest primer enigma és llet.

De dilluns a dimecres, els organitzadors van alliberar cada dia 3 preguntes, que els equips havien de respondre en un temps màxim de 24 hores. Dilluns els enigmes tenien a veure amb l'alimentació en la mitologia grega i romana, dimarts sobre els àpats en la vida quotidiana a Grècia i Roma i dimecres sobre l'alimentació en la història i institucions grecollatines. Dijous el repte es va complicar, perquè es van alliberar de cop quinze preguntes pista i un super-enigma que es podia resoldre amb la primera lletra de les respostes a tots els enigmes del dia.

Per als alumnes de quart d'ESO de l'Institut Fort Pius de Barcelona, la d'enguany, ha estat la seva primera experiència en un concurs al qual Catalunya es va sumar fa 13 cursos, de la mà de l'Associació de Llengües Clàssiques de Catalunya (APLEC). I malgrat les dificultats que s'han trobat, alumnes com la Berta, la Mai o l'Ainara asseguren que ha estat una experiència motivadora i que els ha servit per millorar també en la cerca d'informació. La professora responsable de la matèria, Laura Lucas destaca que el concurs serveix perquè els alumnes treballin la comprensió lectora i també les habilitats per buscar i contrastar informació. I creu que com que els costa trobar les respostes, el que aprenen, se'ls queda gravat. "És un aprenentatge significatiu", diu.

Divendres es van publicar els resultats provisionals, que s'hauran de revisar en els pròxims dies i que, de moment, situen en les primeres posicions de la fase catalana tres equips de l'institut Marianao de Sant Boi de Llobregat. Dilluns es publicaran els resultats definitius i en cas d'empat es disputarà una final catalana el 24 de gener. A la final estatal, prevista per el 31 de gener només arribarà un equip de cada zona participant.

Un concurs nascut a un institut de Galícia

La idea original d’aquest concurs és mèrit de dues professores: Ángeles Burgos González i María F. Loira Santiago, dels departaments de Grec i Llatí de l’IES “David Buján” de Cambre (A Coruña). L’actual no és més que una versió en línia de la seva proposta inicial. En aquesta edició participen alumnes d’Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Extremadura, Madrid, Castella- Lleó, Comunitat Valenciana. Galícia, Madrid, La Rioja i l’Associació de professors de Llengües Clàssiques de Catalunya (APLEC). Tot plegat, diuen els seus organitzadors és sobretot una excusa per treure la cultura clàssica de les aules i reivindicar la seva importància.

El lliurament de premis de la fase catalana tindrà lloc el 14 de maig de 2024 a Tarragona, en el marc del Festival Tarraco Viva.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00