Actualidad

Mariàngela Vilallonga: "Aurora Bertrana volia conscienciar les dones perquè fossin més compromeses socialment"

Comanegra publica un recull d'articles, conferències i entrevistes d'Aurora Bertrana sota el títol "Partidària de la vida" a cura de Vilallonga

Mariàngela Vilallonga als estudis de Ràdio Girona

Mariàngela Vilallonga als estudis de Ràdio Girona / BAF

Girona

Aurora Bertrana i Salazar va néixer el 29 d'octubre de 1892 a Girona. Va ser per sobre de tot escriptora, "tenia una obstinada mania d'escriure". Però també va ser viatgera, va visitar fa cent anys la Polinèsia Francesa i més tard el Marroc, quan això no era gens usual. Va ser violoncel·lista i va fundar una banda de jazz, formada només per dones. Va ser una dona "de cor" decidida, sense pèls a la llengua i partidària de la vida.

Justament així es diu el recull d’articles, conferències i entrevistes d’aquesta autora que ha publicat l’editorial Comanegra i que ha anat a cura de la presidenta de la fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga. Un volum, on es mostren "la diversitat de gèneres que va cultivar l'autora" explica Vilallonga, "és una bona porta d'entrada" a l'obra de l'autora.

El volum, dividit en sis blocs, seguint la cronologia de la vida de Bertrana, arranca a Ginebra, on va començar a escriure. "Com que és una dona catalana en un món molt diferent, escriu sobre les seves circumstàncies vitals noves" explica Vilallonga. Des d'un inici va tenir clar que "el primer que s'ha de fer a la vida és viure-la. I després, amb coneixement de causa, escriure-la" explica Vilallonga, citant a Bertrana. I així ho va fer, viatjant el 1926 a la Polinèsia i més tard al Marroc. Va ser pionera en el periodisme de viatges en català.

També inclou articles que va escriure els anys 30, durant la segona república, sobre el seu compromís polític, social i de gènere. "Expressa totes les seves opinions, escriu als diaris sovint, vol deixar empremta i influir en la dona del moment" apunta Vilallonga. En aquell moment les dones havien adquirit el dret al vot, però encara no es permetia el divorci ni l'avortament. "Ella consciencia a les dones perquè siguin més compromeses socialment".

A més, Vilallonga també recull conferències i entrevistes de l'última part de la vida de Bertrana, que ella mateixa considerava que "no havia viscut". I ho fa perquè "és l'època menys estudiada de l'autora". La guerra, l'exili i la dictadura "fa forat a la seva biografia i a la seva literatura" assegura Vilallonga.

A part de "Partidària de la vida", Mariàngela Vilallonga ens recomana les seves memòries, on Bertrana "explica la seva veritat, fa literatura de la seva vida" quan ja és gran.

Any Bertrana

El 2017 es va celebrar l'any Bertrana, i segons Vilallonga, va ser un encert que fos l'any Prundenci i Aurora Bertrana, perquè "li va donar un impuls molt gran a la figura d'ella". Actualment, "se'n parla molt i se'n reediten moltes obres" conclou Vilallonga.

Mariàngela Vilallonga presentarà el llibre "Partidària de la vida" a Barcelona el 31 de gener a Barcelona i el 8 de febrer a Madrid.

Escolta tota l'entrevista, aquí:

Mariàngela Vilallonga ens presenta "Partidària de la vida"

21:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706108811467/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00