Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

L'Ajuntament de Girona fa 740 anys

El 25 de gener de 1284, el rei Pere II li va concedir a la ciutat de Girona la facultat d'autogovernar-se a través de l'anomenat Privilegi d'en Provençal

Lluís-Esteve Casellas, arxiver municipal de Girona

Lluís-Esteve Casellas, arxiver municipal de Girona / BAF

Girona

L'arxiu municipal de Girona celebra aquesta tarda que el 25 de gener de 1284 el rei Pere II concedia a la ciutat de Girona l'anomenat Privilegi d'en Provençal, el que es considera l'acta fundacional de l'Ajuntament de Girona.

En aquells moments l'ajuntament encara no s'anomenava així. "És l'embrió del consell de la ciutat que a partir del segle XIV agafa musculatura". Fins aquell moment, "les ciutats abans es governaven sota l'autoritat reial". A través d'aquest Privilegi d'en Provençal "es donen eines per protegir els ciutadans, i a més, s'estableix la possibilitat d'escollir 6 persones, "prohoms", el precedent del que ara coneixem com a regidors" explica l'arxiver, "a més, també els hi donen recursos econòmics i l'opció d'escollir un recaptador".

El privilegi, però no el van concedir sense moneda de canvi. Els reis el concedien "per obtenir suport i fons d'ingressos, i aquest n'era el cas" assegura Casellas. Aquell mes de gener, dies abans, Barcelona també va rebre un privilegi, molt més famós.

Aquesta llei regulava vint-i-un punts de diversos aspectes del govern, com l’organització política, la fiscalitat, l’economia, l’urbanisme, la defensa, l’organització jurídica o la comunitat jueva.

Aquesta tarda, l'arxiu acull la xerrada "Girona, ciutat de privilegis", on Lluís-Esteve Casellas i Anna Gironella parlaran d'aquest Privilegi, a les 7 de la tarda.

Recupera la conversa amb l'arxiver municipal, aquí:

Lluís-Esteve Casellas, arxiver de Girona

16:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706189418667/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00