Sociedad

Salut estima que la reprogramació d'analítiques ha augmentat un 35% per la vaga indefinida dels tècnics sanitaris

Els professionals de laboratori denuncien que el tercer conveni de l'ICS no ha millorat les seves condicions laborals i organitzatives.

Grup de metges amb una pancarta davant la seu de la conselleria de Salut / Susanna Ruiz

Girona

El Departament de Salut assegura que la reprogramació d'analítiques ha augmentat un 35% coincidint amb la vaga indefinida del sector dels tècnics sanitaris, que va començar el 8 de gener. Segons Salut, el seguiment és "desigual i irregular" en funció dels dies tot i que estan garantides les proves relacionades amb tractaments oncològics, embarassos i urgències.

De fet, en la majoria dels CAPS, els usuaris són advertits, abans de l'extracció, que hi ha la possibilitat que la mostra s'hagi de repetir perquè pot ser que no s'acabi analitzant. Com que el seguiment és desigual, hi ha persones que no han patit cap reprogramació i altres que han estat reprogramades més d'un cop en aquest temps, segons alguns testimonis consultats a peu de CAP.

En un comunicat, el Departament assegura que "habitualment, a l'atenció primària es reprogramen entre un 10 i un 15% de les analítiques" per "incidències comunes" com que el pacient no es presenta a la cita pel motiu que sigui. Ara, en canvi, la reprogramació s'ha incrementat un 35% tot i que es treballa "de forma coordinada entre hospitals i atenció primària per reprogramar les analítiques ajornables i reduir al màxim l'afectació en la ciutadania en aquells dies en què hi ha hagut més seguiment de vaga" sense vulnerar el dret de vaga que tenen aquests treballadors.

Vaga de tècnics sanitaris

05:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706624747537/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vaga indefinida

Els tècnics sanitaris estan en vaga per denunciar que el tercer conveni de l'ICS, firmat recentment, no els ha suposat cap millora substancial en les seves condicions laborals i organitzatives. Tampoc en la remuneració que reben. Estan a l'espera de rebre una proposta en ferm de la Conselleria, a la que acusen de "boicotejar" la seva protesta augmentant el personal que s'ocupa dels serveis mínims.

A l'Aquí Girona n'hem parlat amb la Rebeca Soliguer, representant de la Federació de Tècnics i Professionals de la Salut (FPTS).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00