Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Alfonso Cardenal: "Quan li vaig demanar matrimoni, la meva noia ho va interpretar com una idea de borratxo"

Alfonso Cardenal recorda de quina manera la influït la música al llarg de la seva vida fins al punt de condicionar la seva vida professional

Alfonso Cardenal: "Quan li vaig demanar matrimoni, la meva noia ho va interpretar com una idea de borratxo"

Alfonso Cardenal: "Quan li vaig demanar matrimoni, la meva noia ho va interpretar com una idea de borratxo"

56:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1707319178164/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el “Llapis de Memòria” d’Alfonso Cardenal, company de la casa que cada setmana dirigeix i presenta el “Sofá Sonoro”, un programa de ràdio que gira al voltant d’un disc d’èxit. Aquest és un format totalment diferent del seu llibre, recentment publicat, “Vidas Perras”. Una obra amb uns protagonistes que no han tingut l’èxit dels artistes de “Sofá Sonoro” perquè les històries d’aquest llibre giren al voltant de músics marginals i oblidats, els quals la música va salvar en algun moment de les seves miserables vides. És per això que ens ve molt de gust saber quines cançons formen part de la vida de l’Alfonso Cardenal que, com demostren el seu guardonat programa, de música en sap un tros.

Records d’infantesa

Havent nascut una dècada més tard que els seus germans, l’Alfonso fa broma sobre com va patir el “síndrome del fill únic”. Anava a La Corunya amb els pares a estiuejar. “Un viatge horrible i llarguíssim”, explica el periodista. En aquestes sortides recorda que l’acompanyava “Tougher Than the Rest” de Bruce Springsteen. “Aquesta cançó em va cridar molt l’atenció. Vaig connectar molt, era una cosa diferent. Amb el meu pare no he compartit gaires coses en la música, però aquesta va ser una de les poques”.

Més endavant el van internar a Anglaterra. Sense saber anglès va connectar amb els altres nois gràcies al futbol i la música. “Em va tocar l’època del britpop i m’encantava aquella música”. Quan l’Alfonso va tornar a Madrid li va costar connectar amb la música en castellà. “Tots els meus referents eren anglesos”.

La llista

Durant la carrera, estudiant periodisme, l’Alfonso va decidir marxar d’Erasmus a Dinamarca. Això no obstant, el van ficar a econòmiques i només es podia convalidar una assignatura. “Així que decideixo passar-m'ho bé”. Va fer amistat amb un altre alumne, el Jesper, que tenia la comesa de fer una llista amb les 100 millors cançons del Bob Dylan. “Els dilluns els vam consagrar a Bob Dylan. No teníem res a fer. Parlàvem i passàvem del cafè del matí a la borratxera de la nit. Ho recordo com una època molt bonica”.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00