Sociedad

Cooperatives d'habitatge per pal·liar les mancances en l'entorn rural

Entrevista a Sebastià Mata, de Bar Centro Maldà, una de les cooperatives que participa en el projecte "Ruralitats Comunitàries"

Sebastià Mata, del Bar Centro Maldà, ha explicat a l'Aquí Lleida en què consisteix el projecte de Ruralitats Comunitàries.

Lleida

Un dels problemes de l'entorn rural és posar a disposició de la gent jove habitatge amb condicions per mantenir la població al territori. Un altre problema és el de trobar feina de qualitat que també faci que aquesta gent jove pugui arrelar-se. Un grup de cooperatives de les comarques de Ponent i el Camp de Tarragona s'han unit per dur a terme un projecte, anomenat Ruralitats Comunitàries, que posa fil a l'agulla a l'hora de projectar com es pot crear habitatges dignes en l'entorn rural i, alhora, fer propostes d'obradors comunitaris que solventin la manca d'alternatives laborals per als joves que viuen en aquests entorns.

És un projecte que compta amb un ajut de la Generalitat d'uns 240.000 euros i que té l'objectiu d'analitzar, durant un any, les propostes a fer en un i altre sentit, és a dir, en la qüestió d'habitatge i en la qüestió laboral, per tal de donar una empenta a la situació de despoblament que està patint la zona d'interior en general i, en particular, l'àrea de la Vall del Corb, que és on es circumscriu aquest projecte.

Habitatge

De moment, els projectes plantejats són dos de masoveria a Palau d'Anglesola i Castellserà, en què els llogaters serien els qui reformarien els habitatges i també dos projectes més d'habitatges cooperatius -en que es comparteix, per exemple, la cuina i el menjador però no les habitacions ni els banys- a Vallbona de les Monges i L'Espluga Calba. En l'àmbit laboral, es planteja un obrador a Comalats on, en principi, s'hi planteja l'assecatge de plantes per a condiments culinaris o per a fer licors.

Set entitats

D'aquests i altres projectes en parlem amb Sebastià Mata, del Bar Centro Maldà (Al Centro la Vida) una de les cooperatives implicades en el projecte Ruralitats Comnitàries juntament amb Obrint Portes, de masoveria urbana de Lleida; Tres Cadires d'Arbeca i L'Olivera de Vallbona de Les Monges. També les cooperatives del Camp de Tarragona Aresta, Boqueria i Corremarges.